Rebiću istekao mandat, odlazi u penziju

Rebiću istekao mandat, odlazi u penziju

Vladimir Rebić (foto: mup.gov.rs)

Direktoru policije Vladimiru Rebiću zvanično je istekao mandat i on će uskoro biti penzionisan. Novi prvi čovek policije trebalo bi da bude izabran na konkursu koji još nije otvoren. Dok se to ne desi dužnost direktora obavlja Rebićev pomoćnik Dragan Vasiljević. 

Piše: Bojana Pavlović

Rebić od prošle nedelje više nije direktor policije pošto mu je istekao mandat. Iako postoji zakonska mogućnost da mandat direktoru policije bude produžen na predlog ministra, Rebić će posle praznika biti penzionisan. Rebić je u oktobru otišao na odmor i dužnosti direktora tada je preuzeo njegov pomoćnik Vasiljević.

Iz MUP-a nije saopšteno kada će biti raspisan konkurs za novog direktora niti ko će do izbora obavljati ovu funckciju. Po zakonu direktora policije postavlja Vlada na pet godina, na predlog ministra, po sprovedenom javnom konkursu.

Rebić je na ovu funkciju stupio 2016, pošto je prethodno bio vršilac dužnosti direktora policije. U to vreme ministar je bio Nebojša Stefanović, koga je prošle godine na toj funkciji zamenio Aleksandar Vulin. 

Za vreme Rebićevog mandata, između ostalog, ostali su nerešeni slučajevi bespravnog rušenja u Savamali, oružja u „Jajincima”, afera „Krušik”. Ovaj period karakteriše i rat kriminalnih klanova, učestale kriminalne likvidacije, ojačane su veze između ljudi iz policije i članova kriminalnih grupa, a istrage su neretko ometane i vođene su traljavo.

Comments are closed.