Rebić o Savamali: Ne bih rekao da je policija nestručna

Rebić o Savamali: Ne bih rekao da je policija nestručna

Vladimir Rebić (foto: MUP.gov.rs)

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je da ne misli da je policija nestručna, iako ni nakon godinu i po dana nije otkrila ko je nelegalno rušio objekte u beogradskoj četvrti Savamala. On, međutim, nije hteo da komentariše istragu rekavši da za to nema ovlašćenja.

Piše: Milica Vojinović

Na pitanja novinarke Insajdera zbog čega ni nakon godinu dana od bespravnog rušenja u Savamali policija nije otkrila počinioce, Rebić je rekao da razlog nije nestručnost policije.

„Ja ne bih rekao da je policija nestručna. Mi smo u dobroj saradnji sa nadležnim javnim tužilaštvom preduzeli niz mera, postupili po nalogu tužioca, izvršili potrebne radnje i dostavili to“, rekao je Rebić.

Tužilaštvo se, međutim, još u oktobru prošle godine žalilo da policija ne radi po njihovim zahtevima za prikupljanje informacija o ovom slučaju. MUP je izveštaj o ovom događaju tužilaštvu dostavio tek početkom jula ove godine.

Upitan da prokomentariše izveštaj policije, Rebić je odgovorio da ne zna kako je moguće da su novinari videli ovaj dokument.

„Ja ne znam kako ste imali priliku da vidite jedan akt koji, ja pretpostavljam, da možete dobiti samo po odobrenju tužioca, a čisto sumnjam da je tužilac dao odobrenje da bilo ko ima pravo na uvid u te spise. Ja vam jasno kažem da policija postupa po nalogu i da će vrlo brzo to biti, pretpostavljam, od strane tužioca publikovano“, rekao je on.

KRIK je izveštaj dobio prošlog meseca na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. U njemu se vidi da za više od godinu dana policija nije uspela da otkrije ko su osobe sa fantomkama koje su rušile, niti po čijem naređenju su to učinile.

Na pitanje novinarke Insajdera da li je policija identifikovala napadače, Rebić nije želeo da odgovori.

„Ne želim ni to čak da vam kažem, zato što, prosto, istragom rukovodi tužilac i ne želim da ulazim u deo koji pripada u njegovu isključivu nadležnost. Ja znam šta znam, ali ne želim to da kažem jer mi prosto zakon ne daje takvu mogućnost.“

Direktor policije kazao je i da ne zna da li je Sektor unutrašnje kontrole dostavio izveštaj o nepostupanju policije u noći rušenja. Objasnio je da nije u njegovoj nadležnosti posao sektora jer su oni „dve različite službe u okviru istog ministarstva“.

Iako izveštaj ne otriva ništa što javnosti već nije bilo poznato, pojedini detalji ipak ukazuju da su rušitelji te noći imali podršku beogradskih javnih preduzeća.

Rasveta u Hercegovačkoj ulici bila je isključena, a iz beogradske Elektrodistribucije policiji su rekli da „nije bilo planskih isključenja sve do prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“, bez objašnjenja šta to znači. Ni radnici gradske čistoće te noći nisu čistili ulicu iako su to radili svako veče, tvrde svedoci.

Javno preduzeće „Parking servis“ uklonilo je automobil koji je blokirao ulaz u Hercegovačku ulicu – čime je otvoren prolaz bagerima za rušenje.

Slučaj Savamala još je u predistražnoj fazi. Nakon više od godinu dana Više javno tužilaštvo u Beogradu proglasilo se nenadležnim i predmet ustupilo Prvom osnovnom tužilaštvu.

Pročitajte šta piše o izveštaju policije o Savamali

Sve dosadašnje priče i vesti o rušenju u Savamali pročitajte ovde

5 Comments

 1. Жика kaže:

  За мене је, сутрадан када сам чуо за ноћне радње у Херцеговачкој, то био страшнији догађај од оних када су падале бомбе по Србији. Хоћу да кажем, да сам се као грађанин осећао више угроженијим после те ноћи, него када нас је НАТО бомбардовао. Па, молим вас, у ноћи у којој се нестрпљиво очекују резултати гласања од претходног дана, ви имате организовано рушење зграда које чине људи скривени фантомкама!? грађевинску(е) машину(е)!? и на крају – ником ништа! Имао сам осећај страха како неко исто тако може, у току неке будуће ноћи да упадне у мој стан, одведе ме из њега, усели се, а ја више не постојим. Ко ће да ме заштити? Ко то треба да штити права грађана у некој држави, ако не сама држава и њени органи? Ево, верујте, док ово пишем, поново надолази тај страх и осећај несигурности. А можда је баш то неко хтео и да постигне. Да се грађани (они свеснији, који посматрају и анализирају догађаје око себе) довољно преплаше и ни за шта не питају шта се то догађа око њих. Просто да погну главу и „гледају своја посла“ ,како би преживели ова несрећна и несигурна времена. Они други, којих је увек било више и који у овој муци само мисле од данас за сутра, нису ни били важни. То су организовани рушитељи добро знали и зато је све тако урађено. И зато мислим да је то био само почетак самовоље силе која влада нама представљајући се и убеђујући нас свакодневно како све чини за добро грађана, појединаца и народа уопште. Сам Господ зна какве ће нас све несреће и зла сналазити и колико ће страха и несигурности још бити посејано на ове просторе.

 2. Nenad kaže:

  Direktor policije ? , ja nemam ovlascenja, ja nisam ovlascen, zakon me sprecava itd. ?? Vjerovatno ce direktor LASTE da nas obavijesti o toku istrage

 3. Iva kaže:

  Ma samo vas molim, direktoru policije i ministru policije … da više potencirate pitanje, zašto nije policija izašla na poziv građana! Da znam da li smem da prijavim policiji bilo šta!

 4. Dragoslav kaže:

  Naravno da je policija strucna i upoznata sa svim detaljima dogadjaja u Savamaloj. Radi se o suspenziji zakona Reublike Srbije i zloupotrebi policije, tuzilastva i sudova, i njihovom pretvaranju u partijske sluzbe prinude koje brane iskljucivo interese stranke koja je trenutno na vlasti – a ne svih gradjana podjednako. Po promeni vlasti osuditi i smestiti sve odgovorne za ove dogadjaje u zatvor. Kljuc baciti.

 5. Radojko kaže:

  Niko i ne kaže da je policija nestručna samo izvršava nezakonita naređenja da bude slepa i mutava. Sve se zna i krije se. Vlast je organizovala sve detalje. Na čelu vlasti su svi poznati akteri. Narod je trom, priglup i apatičan.