Reakcije na presudu Šariću

Reakcije na presudu Šariću

Miljko Radisavljević (foto: Stevan Dojčinović, KRIK)

Tužilaštvo i predstavnici države zadovoljni presudom, odbrana razočarana, dok analitičari kažu da ima još onih koje treba procesuirati.

Pišu: Bojana Pavlović, Bojana Jovanović

„Zadovoljan sam presudom suda u njenom osuđujućem delu jer je sud uvažio sve naše argumente, naše stavove, dokaze do kojih smo došli tokom postupka“, rekao je danas Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, nakon što je Specijalni sud izrekao kazne Darku Šariću i njegovoj grupi za šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu.

Šarić i drugooptuženi Goran Soković osuđeni su na 20 godina zatvora, što je maksimalna kazna za to krivično delo, dok su ostali pripadnici grupe dobili manje kazne. Troje optuženih je oslobođeno, među kojima i Bojan Stanojković, optužen kao jedan od organizatora šverca kokaina, za koga je sudsko veće reklo da nema dovoljno dokaza.

Radisavljević je objasnio da je ovo jedan od najsloženijih postupaka vođenih pred Specijalnim sudom jer je istraga zahtevala policijsku i pravosudnu saradnju nekoliko zemalja.

Što se tiče oslobađajućeg dela presude, izvesno je da ćemo na taj deo uložiti žalbu. Sačekaćemo da vidimo kojim se to stavovima sud rukovodio kada je odlučio da nema dokaza da je Bojan Stanojković izvršio krivično delo, kao i drugo dvoje za koje su izrečene oslobađajuće presude“, naveo je Radisavljević.

Premijer Aleksandar Vučić je danas na konferenciji za štampu izjavio da je Srbija presudom Darku Šariću pokazala da po pitanju pravne države i vladavine prava može da ide napred.

Mi smo pokazali da možemo da imamo snagu kao društvo, država, tužilaštvo, pravosudni sistem da se taj posao uradi“, rekao je Vučić.

Siniša Petrović, predsednik veća koje je osudilo Šarića, dodao je da su značajni dokazi za sud bili snimci prisluškivanih razgovara, SMS prepiska i izjave svedoka saradnika, ali je istakao da su olakšavajuće okolnosti za optužene bile njihovo ophođenje prema sudu i porodične prilike.

Prilikom donošenje odluke o presudi, sudije nisu bile jedinstvene – tročlano veće odlučilo je većinom.

Odbrana je kritikovala odluku suda. Šarićev branilac Radoslav Baćović prestao je da dolazi na suđenja u samoj završnici procesa jer, kako je tada naveo, njegovom branjeniku nije bilo omogućeno pravedno suđenje.

Ovakva presuda bila je jasna onoga trenutka kada je sud odbio sve što smo predložili“, istakao je Baćović.

Marko Kljajević, advokat drugooptuženog Gorana Sokovića (foto: KRIK)

Marko Kljajević, advokat drugooptuženog Gorana Sokovića (foto: KRIK)

Marko Kljajević, branilac drugooptuženog Gorana Sokovića, smatra da je sud doneo „vrlo sumnjivo obrazloženu presudu“.

Presuda ima određene protivrečnosti i nema adekvatno obrazloženje u pogledu ključnih elemenata koje je zastupala odbrana, a to je pitanje nadležnosti suda. Nije primenjen blaži zakon i time je, po mišljenju odbrane, povređen krivični zakon“, kaže Kljajević.

Novinar Blica Vuk Cvijić koji godinama prati slučaj Šarić rekao je da je dobro što je sud, uprkos medijskim kampanjama i pritiscima, postupak sproveo do kraja.

Ostaje da se vidi odluka Apelacionog suda“, kaže Cvijić.

On je rekao i da je nelogično to da su neki od optuženih dobili kazne samo godinu dana veće od onih koji su potpisali sporazume o priznanju krivice.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da su u ovom procesu van domašaja pravde ostali ljudi koji su sa pripadnicima narko-kartela sarađivali, i bili njegovi zaštitnici ili pokrovitelji.

Još uvek je nerazjašnjeno kako je došlo do toga da se on preda, da li mu je nešto obećano ili ne. U ovom procesu propušteno je da se procesuiraju veze između kriminala i državnih službi“, navodi Radovanović.

Sociolog Jovo Bakić istakao je značaj da se do kraja istraže političke veze Darka Šarića.

Šarićev blizak saradnik imao je veze sa političarima i to sa nekima koji su i dalje na vlasti. Pitanje je i da li je o tome moglo pregovarati sa Šarićem, da li je on hteo da kaže nešto više ili se mora čekati Rodoljub Radulović (član grupe koji je bio u kontaktu sa političarima, nalazi se u bekstvu).”

Božo Prelević, advokat, smatra da su države regiona izgubile bitku protiv narko-kartela, jer su centralne ličnosti često pod zaštitom.

Jedina šansa da se država izbori sa kriminalom je da mu iseče temelje. To je ono što Srbija nikad nije uradila.“

Comments are closed.