Razgovori na suđenju kruševačkoj grupi: „Ja sam im glave poskidao“

Razgovori na suđenju kruševačkoj grupi: „Ja sam im glave poskidao“

Zoran Jotić/Viši sud (foto: arhiva KRIK)

Dejan Stanković, sin i unuk ubijenih Vojina i Dejana Stankovića, iznenada se juče pojavio na sudu i svedočio na suđenju kruševačkoj kriminalnoj grupi Zorana Jotića Jotke čiji su članovi optuženi za ove likvidacije. Na suđenju su puštani prisluškivani razgovori u kojima je moglo da se čuje kako optuženi pripremaju šta da ispričaju policiji, ali i da razgovaraju o sukobima sa drugim kriminalim grupama.

Piše: Milica Vojinović

Dvadesetjednogodišnji Stanković juče se iznenada pojavio u zgradi Višeg suda u Beogradu u Ustaničkoj ulici i zajedno sa prijateljem pokušao da uđe u deo sudnice predviđen za publiku, odnosno građane koji žele da prate suđenje. Pošto je prisustvo u ovoj prostoriji zabranjeno zbog mera protiv koronavirusa, sudija Zorana Trajković pozvala ih je u sudnicu.

Nakon što se Stanković predstavio, sudija ga je obavestila da je trebalo da svedoči u ovom postupku i pitala zašto se nije odazvao pozivu suda na šta je on kazao da ga nije ni dobio.

„Došao sam da vidim šta se dešava“, rekao je Stanković sudiji.

Trajković ga je zatim pitala da li želi da svedoči što je on prihvatio.

Ispričao je da se njegov mlađi brat Mihajlo pet-šest meseci pre ubistva njihovog oca Vojina družio sa Stefanom Radulcem – optuženim članom Jotićeve grupe koji je priznao ovo ubistvo.

„Lično mi je brat rekao da mu je (Radulac) dao pištolj na metalne kuglice… Uvlačio ga je u smicalice, davao mu neke glupe ideje. (Mihajlo) tada nije imao ni 15 godina“, rekao je Stanković i objasnio da se zbog toga njegov otac naljutio na Radulca.

Jotić: Koluvija i Šarić imaju bolje uslove u pritvoru

„Zbog toga je ispao incident u ’Riznici’ da su se potukli. Ništa s ćaletom nisam pričao na tu temu, nisam ništa pitao, samo znam da su se potukli.“

Nakon Stankovićevog kratkog svedočenja, reč je uzeo optuženi šef grupe Zoran Jotić.

„Pitanje za Ždrokinca juniora…“, počeo je Jotić, ali ga je sudija odmah prekinula. 

„Obraćajte se na kulturan način“, kazala je Trajković tražeći od Jotića da se svedoku obraća imenom i prezimenom.

„U kakvom odnosu sam bio sa tvojim ocem i dedom“, pitao je Jotić.

„Niti ste bili drugari niti ništa, ne znam kakav je to odnos“, rekao je Stanković.

Jotić je nervozno insistirao da svedok potvrdi da je bio u drugarskim odnosima sa njima, ali u tome nije uspeo. 

Osim Stankovićevog svedočenja, juče su na sudu preslušavani i razgovori koje je tužilaštvo prisluškivalo nakon ubistva Vojina i Dejana Stankovića.

„Ja sam im glave poskidao“

U jednom od njih Jotić objašnjava Ivi Petrović, ćerki Jotićevog ubijenog prijatelja i saradnika Gorana Petrovića Pete kojoj se takođe sudi u ovom postupku, kako da se ponaša ukoliko je policija privede. Ona je, kako tvrdi tužilaštvo, učestvovala u ubistvu Dejana Stankovića za koga je Jotić verovao da je ubio njenog oca tako što je pomogla ubici da pobegne u Bosnu i Hercegovinu.

„Slušaj, samo da ti kažem ovo, ako bude nešto nema razgovora sa njima, kažem za muriju“, govori joj Jotić u razgovoru koji je policija snimila u ozvučenom automobilu. On joj objašnjava da ukoliko počnu da je ispituju kaže da je bila sa momkom u Bosni, ali da ne želi da govori o tome.

„Kaži: ’To je moj intimni život, ne želim sebi da škodim, možda ima ženu, neću da pravim problem’ i nema razgovora.“

„Dobro, dobro, razumela sam“, odgovara mu ona i zabrinuto pita: „Je l’ bi trebalo neko da me cima“, misleći na policiju.

„Ne“, odgovara joj Jotić.

„E, tako kad se muvaš s kriminalcem. Da si (našla) direktora nekog da te ne boli glava“, govori joj Jotić.

U drugom razgovoru preslušanom juče Jotić priča sa prijateljem Milošem Anđelkovićem i pominju suprotstavljene kriminalne grupe.

„Pa uvek ima kontrabanda. Ja sam izgubio prijatelja kog sam najviše voleo, sad me boli ku*ac za sve, šta će da mi bude, ja sam im glave poskidao“, govori Jotić.

Osveta za ubistvo prijatelja

Jotić je optužen da je naredio ubistvo Dejana Stankovića Ždrokinca kao osvetu za likvidaciju svog bliskog prijatelja Gorana Petrovića Pete, koju policija još nije rasvetlila. . Petrovićeva deca – Iva i Vuk Petrović optuženi su kao Jotićevi saradnici koji su pomogli Stefanu Radulcu da pobegne nakon što je upucao Dejana Stankovića.

Pre likvidacije Dejana Stankovića, optuženi član Jotićeve grupe Stefan Radulac ubio je Dejanovog sina Vojina i to priznao na sudu, ali negira da je ubio i Dejana Stankovića.

U ovom postupku sudi se i Jotićevim saradnicima i prijateljima Igoru Gajiću i Saši Zoraji. Svi oni negirali su da su deo kriminalne grupe i da su učestvovali u ubistvu Dejana Stankovića.

Jotić je bio u zatvoru i jer je devedesetih godina predvodio nasilnu kriminalnu grupu koja se bavila reketiranjem, krijumčarenjem droge i oružja, a na slobodu je izašao nekoliko meseci pre ubistva Ždrokinca.

Ubijeni Ždrokinac u javnosti je bio poznat po slučaju ubistva kruševačkog stomatologa Milutina Rokića. Njemu se sudilo za ovu likvidaciju, ali je oslobođen jer sud nije mogao da utvrdi da li je DNK pronađen na mestu ubistva pripadao njemu ili njegovom bratu blizancu. Ždrokinac je godinama živeo u Južnoj Africi, a više o njemu pročitajte ovde.

Pročitajte sve vesti o ovom slučaju

Comments are closed.