Razgovori na suđenju Cvijoviću za šverc kokaina: „Oni su znali da ja imam robu“

Razgovori na suđenju Cvijoviću za šverc kokaina: „Oni su znali da ja imam robu“

Radosav Cvijović Cvika (levo) (foto: krik.rs)

Na suđenju Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavkovu za međunarodni šverc droge danas su puštani snimci prisluškivanih razgovora vođenih u automobilu koji je ozvučila policija. U jednom od njih moglo je da se čuje da optuženi Pavlov prepričava da ga je italijanska policija uhapsila prilikom, kako tvrdi tužilaštvo, isporuke kokaina. 

Piše: Milica Vojinović

Pavlov je neprijatno iskustvo iz Italije prepričavao Cvijovićevom sinu Branislavu u avgustu 2017. godine.

U Italiju je išao sa Josipom Capikom, članom grupe koji je kasnije sa Branislavom uhapšen i osuđen u Češkoj, a zadatak im je bio da isporuče kokain i pokupe novac od prethodne isporuke, tvrdi tužilaštvo. Italijanska policija privela je Pavlova i pretresala mu automobil, ali kod njega nije našla ništa – droga je bila u Capikovom automobilu, koji je pobegao pošto je video da je Pavlov priveden i nije ni stigao da je isporuči, piše u optužnici.

„Ja otišao u WC, vraćam se, seo u auto, a ovaj lik (policajac) kuca“, govori Pavlov u jednom od razgovora. „On nema šta da blefira, on je došao da nađe ovo“, kaže, kako se zaključuje iz razgovora, misleći na drogu.

„Kad su oni mene odveli u Ancio, vade sve iz gepeka, rezervni točak… Rašrafili su ceo auto. Vidim da su profesionalni, nije neka zajebancija“, prepričava Pavlov.

„Oni se smeškaju, nema ništa“, govori i objašnjava da su ga potom odveli u Rim. Tamo su mu u auto uveli psa treniranog da nanjuši drogu.

„Mislili su da imaš robu“, govori mu Cvijović.

„Oni su znali da ja imam robu“, odgovara Pavlov i dodaje da je bila „kompletna akcija“ i da su na njega „izgubili dva dana“.

U razgovoru se čulo i da je grupa sumnjala da je neko od Italijana sa kojima su poslovali dojavio policiji kuda će Pavlov proći.

„Posao je posao“

U razgovoru koji je vođen istog dana čuje se i kako Branislav Cvijović opisuje šverc kokaina kao biznis u kome treba prodavati svakom ko hoće da kupi. On pominje i „škaljarce“, članove kriminalnog klana koji se bavi švercom droge i koji je godinama u ratu sa kavačkom grupom, govoreći da je sedeo s njima i da je najbolje kada „dođe i da pare“.

„Posao je posao“, zaključuje.

Nakon što su preslušani svi razgovori planirani za današnje suđenje, tužilac je kratko rekao da oni dokazuju da je grupa na čijem je čelu bio Radosav Cvijović švercovala kokain, kao i da to posebno dokazuje razgovorׅ o privođenju Pavlova u Italiji.

Pavlov, međutim, tvrdi da on nije osoba čiji se glas u tom razgovoru čuje.

Radosav Cvijović optužen je da je bio šef grupe čiji su članovi bili i njegov sin Branislav i zet Pavlov. Kokain su, tvrdi tužilaštvo, kupovali od nepoznatog muškarca zvanog „Crnogorac“ u Holandiji za oko 20.000 evra po kilogramu i prodavali ga u zemljama Zapadne Evrope poput Češke i Italije.

Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina, a kao glavni dokaz predstavilo je prisluškivane razgovore – koji su puštani danas, ali i na prethodnim suđenjima. U njima se čuje kako razgovaraju o švercu droge, kao i da Cvijović daje naloge ostalim članovima, tvrdi tužilaštvo.

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u novembru 2017, a optužnica protiv njih podignuta je šest meseci kasnije. Njegov sin Branislav i još dvojica saradnika istog dana uhapšeni su u Češkoji kod njih je policija pronašla osam kilograma kokaina i 100.000 evra. Suđenje u Češkoj je završeno, a Branislav Cvijović osuđen je na devet godina zatvora. 

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.