Razgovori na suđenju Cvijoviću za šverc kokaina: „Ako ima nešto, ti skloni“

Razgovori na suđenju Cvijoviću za šverc kokaina: „Ako ima nešto, ti skloni“

Radosav Cvijović Cvika levo (foto: krik.rs)

Dvadesetak prisluškivanih telefonskih razgovora preslušano je danas na suđenju Radosavu Cvijoviću Cviki i njegovom zetu Slavku Pavlovu, optuženima za međunarodni šverc kokaina. Tužilaštvo tvrdi da razgovori dokazuju nezakoniti šverc, kao i da je Cvijović donosio odluke i davao zaduženja članovima grupe.

Piše: Bojana Pavlović

„Gorane, Đurđa je Slavkova. Imam jednu molbu. Jesi u Ulmu? Možeš li da prođeš pored teniskih terena da vidiš da li se nešto dešava? Čekaj“, kaže žena, a potom dodaje slušalicu ocu Radosavu Cvijoviću.

„Ovog su mi startovali u Italiji. Drže ga tamo pet, šest sati. Imaš li ti rezervni ključ? Mislio sam da prođeš pored gajbe njegove da vidiš da li tamo ima nešto…  S vrata pravo kad uđeš ima komoda. Podigne se i ispod nje da nema nešto. Ako ima, ti skloni“, kaže Cvijović u telefonskom razgovoru izvesnom Goranu Vujiću.

Vujić nema ključ i ne može da uđe u stan, a Cvijović mu predlaže da obije vrata, otkrivaju razgovori.

„To je lako otvoriti, samo malo nategneš“, kaže Cvijović, međutim, razgovori pokazuju da se Vujić dvoumi jer je stan na prometnom mestu, ispod njega je kafana.

„Samo Goks, na sredini te brave. Uđeš, Gorane i onda smo mirni. Ajde, molim te, onda sam miran da me glava ne boli“.  

Tužilaštvo u optužnici otkriva šta je iza ovih razgovora iz juna 2017.

Pavlova je u Italiji zaustavila policija. Detaljno je pretresla njegov porše, ali nije pronašla ništa. Droga nije bila kod njega, već u automobilu koji ga je sledio, piše u optužnici. Pavlov je vozaču na vreme dao znak da mu ne prilazi, on se okrenuo i odvezao  za Mađarsku.

Cvijović je, međutim, sumnjao da je Pavlov imao drogu u svom stanu u Ulmu u Nemačkoj zbog čega je Vujića poslao u njegov stan, piše u optužnici.

„Video si? Nema ništa u plakaru? Bravo, bravo!“, kaže Cvijović Vujiću.

Ovo su samo neki od razgovora koji su preslušani za sat vremena koliko je trajalo suđenje, a vođeni su od decembra 2016. do juna 2017. godine.

Sudija Snežana Jovanović pitala je Cvijovića da li prepoznaje svoj glas i brojeve telefona.

„Slušajući ove razgovore uz sve poštovanje suda, meni se čini da to nije moj glas. Ne mogu da potvrdim da je to moj glas“, rekao je Cvijović i rekao da je Vujića video dva puta kod zeta.

Ni Pavlov nije prepoznao svoj glas, ali je rekao da se njegov stan u Ulmu nalazi kod teniskih terena i da se ispod njega nalazi restoran.

Cvijović i Pavlov uhapšeni su u novembru 2017, a optužnica protiv njih podignuta je šest meseci kasnije.

Cvijoviću se sudi zbog sumnje da je predvodio grupu koja je švercovala kokain u zemlje Zapadne Evrope. On je, prema navodima tužilaštva, planirao i finansirao kupovinu, skladištenje i prevoz droge i odlučivao o raspodeli novca. Kokain je nabavljao od nepoznate osobe pod nadimkom „Crnogorac“, a članovi grupe preuzimali su ga u Roterdamu u Holandiji i automobilima prevozili u druge zemlje Zapadne Evrope. Tužilaštvo je utvrdilo da je grupa kupila i prodala najmanje 31 kilogram kokaina.

Glavni dokaz tužilaštva su upravo prisluškivani razgovori u kojima se čuje da je Cvijović izdavao naloge i govorio o kokainu, štekovima, novcu, kešu, da je „roba mekana“ i da se radi o „top robi“.

Istog dana kad i Cvijović, u Pragu je uhapšen njegov sin Branislav i dvojica saradnika. Kod njih je nađeno osam kilograma kokaina i 100.000 evra. Suđenje u Češkoj već je završeno, a Branislav Cvijović osuđen je na devet godina zatvora.

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.