Rasprava veštaka i advokata na suđenju supruzi Šarićevog saradnika

Rasprava veštaka i advokata na suđenju supruzi Šarićevog saradnika

Draginja Bajić (foto: KRIK)

Na jučerašnjem suđenju Draginji Bajić, supruzi saradnika optuženog narko-bosa Darka Šarića, veštak je odgovarao na primedbe advokata. Veštak je ranije analizirao poslovanje firme koja je, prema tvrdnjama tužilaštva, služila za pranje novca.

Piše: Jelena Radivojević

Veštak Jovan Mijaković ranije je analizirao poslovanje firme „Parket planet“ i imao je zadatak da utvrdi da li je optuženi Nebojša Đokić izbegao da plati porez. Đokić je, prema optužnici, sa računa ove firme podizao novac koji je uplatio Draginjin suprug Vitomir Bajić, a nije platio porez.

Firmu je osnovao Bajić, ali je 2010.godine prebacio vlasništvo na Đokića da bi izbegao da je država zamrzne  s obzirom na to da se protiv njega vodio postupak zbog šverca droge, piše u optužnici. I nakon toga, međutim, Bajić je ostao stvarni vlasnik, tvrdi tužilaštvo.

Veštak je ranije utvrdio da je Đokić morao da plati porez s obzirom na to da je podizao novac koji se u knjigama vodio kao pozajmica Vitomira Bajića. Advokati i stručni savetnik odbrane pokušali su i juče da ospore ovakve navode .

Oni su insistirali da je novac trošen za poslovanje kompanije i želeli su da veštak kaže da li bi porez morao da bude plaćen ukoliko se to ispostavi kao istina. Veštak je odbijao da govori hipotetički, dok su advokati tvrdili da to pokazuje da on nije kompetentan.

Ukazivali su da veštak nije sam došao do dodatnih dokaza koji bi, prema njihovim rečima, išli u prilog njihovog branjenika. 

Veštak je više puta ponovio da je, u skladu sa zakonom, analizirao samo dokumenta koja su u sudskom predmetu.

Tužilac Saša Ivanić odreagovao je na ovakvu konstataciju advokata i rekao da odbrana nikada nije dostavila dokaze za koje tvrdi da idu u korist optuženima, a da sada spočitava veštaku da ih nije obuhvatio svojom analizom.

„Veštačenje se zasniva na dokumentaciji iz spisa predmeta, a ne da veštak ide po Srbiji i gleda šta mu se sviđa. Kolega Dalibor Katančević (advokat) nikada nije dostavio dokaze“, rekao je Ivanić i dodao da je on prvi za to da odbrana dostavi takve dokaze i da se oni uvrste u veštačenje.

Tokom suđenja advokati su veštaku zamerali da je pristrasan. Naime, rekli su da radi u Vojsci Srbije, dakle da je u državnoj službi, a da se u ovom postupku država pojavljuje kao oštećena strana.

Odbrana je zatražila novo veštačenje, o čemu će sudsko veće naknadno odlučiti, nakon što advokati dostave nove dokaze.

Podsetimo, u ovom postupku sudi se Draginji Bajić, supruzi Vitomira Bajića, Nemanji Obradoviću, Željku Papiću, Nebojši Đokiću i fudbalskom menadžeru Zoranu Njegušu zbog sumnje da su prali Bajićev novac.

Bajić je oprala oko 240.000 evra kokainskog novca tako što je 2010. godine ovim novcem kupila stan na Novom Beogradu, kasnije ga prebacila na Obradovića i tako sakrila da je pravi vlasnik bio Vitomir Bajić, tvrdi tužilaštvo.

Vitomir Bajić je bio saradnik Darka Šarića, a uhapšen je 2010. u Crnoj Gori u operaciji „Loptice“ organizovanoj kako bi se razbio Šarićev klan. Pošto ga je italijansko tužilaštvo sumnjičilo da je bio deo grupe koja je švercovala drogu u Italiji on je izručen toj zemlji. On je pronađen mrtav u svojoj ćeliji u zatvoru, a istraga je pokazala da je izvršio samoubistvo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *