Raspisana poternica za vođom kavačkog klana

Raspisana poternica za vođom kavačkog klana

Igor Božović (foto: Boris Pejović, Vijesti.me)

Viši sud u Podgorici juče je raspisao poternicu za Igorom Božovićem, optuženim da je jedan od vođa kavačkog kriminalnog klana, jer se nije pojavio na sudu radi određivanja pritvora. Njegov advokat je za crnogorske medije rekao da je Božović zbog lečenja u Beogradu.

Piše: Nataša Marković

Kotoranin Igor Božović optužen je da je sa Slobodanom Kašćelanom organizovao kriminalnu grupu koja se bavila trgovinom narkotika, zelenašenjem, iznudom, pranjem novca i nedozvoljenim držanjem oružja i eksploziva. U optužnici Specijalnog tužilaštva Crne Gore navodi se da je grupa vršila i uticaj na izvršnu vlast.

Ova grupa u javnosti je poznata kao kavački klan.

Optužnica je podignuta krajem maja ove godine dok se Božović nalazio na izdržavanju petogodišnje kazne zatvora zbog trgovine skoro 36 kilograma kokaina.

On je, iako je nova optužnica u to vreme bila potvrđena, iz zatvora izašao početkom avgusta jer tužilaštvo nije tražilo da mu se odredi pritvor.

Nekoliko dana kasnije, na predlog specijalnog tužioca zakazano je ročište u vezi sa određivanjem pritvora, ali se Božović nije pojavio. Nije došao ni na sledeće, pa je Viši sud u Podgorici za njim raspisao poternicu.

Božovićev advokat Dragoljub Đukanović je nakon njegovog prvog nepojavljivanja na sudu za crnogorske medije rekao da nije tačno da je njegov klijent pobegao jer mu nije ni izrečena mera zabrane napuštanja zemlje.

Pošto Božović nije došao ni na drugo ročište, Đukanović je za „Vijesti“ izjavio „da je od porodice Božovića saznao da se Božović nalazi na lečenju u Beogradu”.

Kokain iz Južne Amerike

Božović je tokom novembra 2011. godine učestvovao u kupoprodaji 35, 9 kilograma kokaina.

On je, kako se navodi u presudi Višeg suda u Podgorici, za nepoznatu osobu iz Južne Amerike organizovao prevoz droge brodom do Kanarskih ostrva u Španiji, a potom i njenu prodaju za iznos od 20.000 evra.

Božović se u istrazi branio ćutanjem, ali je na suđenju priznao krivicu. Ispričao je da „zbog finansijske krize nije imao novca da kupi drogu, pa je dobio ponudu da za 10.000 evra pronađe kupca“.

Osuđivan je zbog nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija, falsifikovanja dokumenata i nasilničkog ponašanja.

Tokom boravka u zatvoru u Spužu, Božovića je prošle godine punom šerpom vrelog ulja polio Jovan Jovanović koji je, prema pisanju medija, pripadnik suparničkog škaljarskog klana. Jovanović je zbog ovog incidenta osuđen na 13 meseci zatvora.

Dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem pogledajte u našoj bazi dokumenata (samo za registrovane članove)

Comments are closed.