Raspisan konkurs za novog direktora policije

Raspisan konkurs za novog direktora policije

Vladimir Rebić (foto: mc.rs)

Vladimir Rebić

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za novog direktora policije. Ovu najvažniju funkciju u policiji devet meseci obavlja vršilac dužnosti Vladimir Rebić.

Piše: Bojana Pavlović

Milorad Veljović, koji je bio direktor policije deset godina, smenjen je poslednjeg dana prošle godine bez konkretnog obrazloženja. Istog dana na njegovo mesto kao vršilac dužnosti stupio je Vladimir Rebić koji je do tada vodio Upravu saobraćajne policije.

Saša Đorđević iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP) navodi da je raspisavanje konkursa korak u dobrom pravcu budući da tako značajnu funkciju ne bi trebalo da obavlja vršilac dužnosti.

„Bitno je da na takvoj poziciji ne bude vršilac dužnosti, već dokazan policajac-profesionalac izabran na javnom konkursu. Vršilac dužnosti nije izabran na konkursu i lako je smenjiv“, ističe Đorđević.

Rebić se nije mnogo pojavljivao u javnosti – na sva pitanja u vezi sa radom policije proteklih meseci odgovarao je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Tako se vršilac dužnosti direktora nije oglasio ni kada je Zaštitnik građana Saša Janković utvrdio da je policija prekršila zakon kada nije odgovorila na pozive građana tokom rušenja privatnih objekata u Savamali u noći 25. aprila. Policija je odbila da izađe na teren i zaštiti građane uz obrazloženje da je takvo naređenje stiglo sa vrha. Policija se oglušila i o preporuke Zaštitnika građana da istraži ko je policiji naredio da ne deluje i zašto.

Istraživanje o policiji
BCBP je juče objavio istraživanje koje pokazuje da građani doživljavaju policiju kao duboko korumpiranu, politizovanu, okrenutu prevashodno sebi, a ne njima. Uticaj politike na rad policije je veliki i u policiju se najčešće ulazi posredstvom prijatelja i rodbine, veruju građani

Period bez direktora policije obeleželi su učestali mafijaški obračuni i ubistva na javnim mestima i nerešeni slučajevi. Nisu izostala ni unutrašnja previranja.

U junu je smenjen načelnik beogradske kriminalističke policije Dragan Kecman, koji se javnosti obratio otvorenim pismom, navodeći da mu nisu jasni razlozi za njegovu smenu. On je u pismu naveo i da je mimo njegove saglasnosti, a na osnovu direktive iz vrha MUP-a, slučajeve umesto njega vodio njegov zamenik.

Rebić je tada naveo da je Kecman smenjen da bi mogao da se posveti istragama ubistva novinara.

Uslovi za direktora policije

Direktor policije bira se na konkursu na mandat od pet godina što mu garantuje nezavisnost od političkih promena, ministarstva i političkih uticaja kabineta.

O kandidatima odlučuje komisija koja bira tri najbolja kandidata i predlaže ih ministru, a on potom vladi predlaže jednog.

„Važno je da konkursna komisija omogući jednake šanse za sve, a da ministar odluči na osnovu profesionalnosti i sposobnosti kandidata da unapredi bezbednost u Srbiji, a ne na osnovu nekih drugih merila“, navodi Đorđević i napominje da je loše i to što se u medijima određeni kandidati već spominju kao favoriti.

Budući direktor policije trebalo bi da ima završen fakultet i master studije, kao i da je 15 godina proveo na rukovodećim poslovima u policiji, piše u konkursu koji je objavio MUP. Kandidat mora da ispunjava i opšte uslove za rad u državnim organima i posebne uslove za rad u policiji.

Comments are closed.