Ranković svedočio da se ne seća pucnjave

Ranković svedočio da se ne seća pucnjave

„Imao sam presek i blokadu. Od ulaska u restoran se ne sećam ničega“, rekao je kontroverzni biznismen Predrag Ranković Peconi na suđenju dvojici optuženih da su u martu prošle godine pucali na njega u hotelu „Prag“ i teško ga ranila. Danas su svedočila i četiri svedoka koja su prisustvovala napadu na njega.

Piše: Milica Vojinović

Ranković je rekao da ostaje pri iskazu koji je dao tužilaštvu prošle godine neposredno posle ranjavanja, međutim, danas nije ponavljao detalje tog iskaza. On je istakao da ne želi da se pridruži krivičnom gonjenju optuženih, kao ni da ne traži novčanu odštetu.

Na pitanje tužioca da li oseća posledice ranjavanja Ranković je kratko rekao „Ne“, nakon čega je brzo napustio sudnicu.

Za ranjavanje Rankovića optuženi su Željko Rutović i Neđeljko Mumin. Prema optužnici, Mumin je Rankovića, nakon kraće rasprave, udario pištoljem u glavu, a Rutović mu više puta pucao u noge. Kada je Ranković pao Mumin ga je šutnuo u grudi, a Rutović i nepoznata osoba gađali su ga staklenim čašama, tvrdi tužilaštvo.

Optužnicom im se na teret stavlja i nasilničko ponašanje, kao i nedozvoljeno držanje i nošenje oružja. Rutoviću se sudi u odsustvu jer je od događaja u bekstvu.

Tajni snimak
Sigurnosne kamere u hotelu snimile su Rankovićevo ranjavanje, međutim, i dalje nije sigurno da li će snimak biti dokaz u ovom postupku. Prema rečima Rutovićevih branilaca, snimak je označen kao tajna zbog čega su tražili da bude izbačen iz dokaza. Tužilac je pred kraj današnjeg suđenja pitao kada će se gledati snimak, na šta mu je sudija odgovorila da će na sledećem suđenju odlučiti da li će biti prihvaćen kao dokaz.

Rasprava

Četiri svedoka danas su sa manje ili više detalja opisali događaje iz hotela „Prag“ i kako je Ranković ranjen.

Svedok Danijela Mijatović ispričala je da je Rutović je navodno „skočio“ posle jedne njene izjave, a Ranković stao u njenu odbranu.

„Rekla sam da znam njegovog sina – da je kulturan i fin, a on, otac, opasan“, kazala je Mijatović.

Ona je istakla da je Rankovića napao muškarac u svetloj košulji. Upitana da li je to optuženi Mumin, rekla je da on „liči na tu osobu“.

I ostali svedoci ispričali su da je na Rankovića nasrnuo Mumin. Biznismen Milo Đurašković, kome se trenutno sudi da je oštetio kruševačku Fabrike maziva „Fam“ rekao je da je čuo tri-četiri pucnja, ali da nije video ko je pucao, jer je tada već krenuo ka izlazu.

Lično obezbeđenje

Jedini koji je naveo da je video pištolj je svedok Đorđije Medenica – i to kod optuženog Mumina.

Medenica je detaljno prepričao kako je tekao razgovor koji je navodno doveo do okršaja. Kazao je da ga je Danijela Mijatović, u trenutku kada je Rutović došao u restoran, pitala ko je taj čovek.

„Kada sam joj rekao da je to Željko Rutović ona je napravila grimasu kao ’Uf strašno’“, ispričao je.

Pošto je Rutović to primetio, obratio joj se rečima „Je li snajka, u čemu je problem, znamo li se?“, kazao je Medenica.

Ona mu je rekla da ga zna od ranije i da je njen pokojni partner radio sa njim, ispričao je očevidac. Rutović je upitao da mu nije on slučajno naudio, da nije sa njegove strane nešto bilo. Ona je kazala da je umro prirodnom smrću i dodala da zna i njegovog sina uz komentar „Kako je divan dečko od ovakvog oca“.

„On je eksplodirao u tom trenutku“ rekao je Medenica, objasnivši da je Rutović tada počeo da viče „Sa kojim pravom me vređaš?“

Dalje je ispričao da se Ranković obratio tada Rutoviću rekavši mu da je pusti, na šta je Rutović odreagovao rečima „Šta se mešaš?“ i „Šta hoćeš ti?“.

„Šta bi Neđeljku da se meša?“ pitala je sudija Nikolić svedoka.

„Pa ovaj je bio u Željkovom obezbeđenju“, odgovorio joj je Medenica, ali na pitanje sudije da potvrdi ono što je rekao, svedok je dodao da to pretpostavlja.

Akteri devedesetih

Iako su danas biznismeni, Rutović i Ranković poznati su po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Obojica su devedesetih godina bili pripadnici kriminalnih grupa, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a.

Ranković je bio član surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume. Hapšen je u policijskoj akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića kada je u pritvoru proveo tri meseca.

Bio je optužen zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate, ali je ovaj postupak nakon osam godina trajanja zastareo.

Ranković je danas vlasnik firme „Fantasy sweet“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša. Nezvanično, međutim, ima veliki broj kompanija u Srbiji koje se ne vode na njegovo ime, a  kontroliše ih preko kompanije „Invej“.

Vlasnik je i televizije „Happy“, ali je u privrednom registru navedeno ime druge osobe.

Rutović, optužen za ranjavanje Rankovića, takođe se bavi biznisom. Iako se na njegovo ime ne vodi nijedna firma u Srbiji, njegov brat poseduje poznate restorane i hotele.

Ime njegovog brate dovođeno je u vezu sa sumnjivim privatizacijama hotela „Splendid“ u Beogradu, kao i ugostiteljskog lanca „Tri grozda“ u čijem su vlasništvu bili čuveni beogradski restorani – „Grgeč“, „Grčka kraljica“ i „Dva jelena“.

Rutović, kao i Ranković, ima kriminalnu prošlost. Devedesetih je, prema Beloj knjizi, bio deo zvezdarske grupe koju je vodio Sredoje Šljukić zvani Šljuka, a koja je bila poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju, ubistvima, kao i po obračunima sa drugim grupama. Švercovali su, kao i surčinski klan, naftu i drogu.

Comments are closed.