Ranković i Rutović – okršaj aktera iz devedesetih

Ranković i Rutović – okršaj aktera iz devedesetih

(foto: screenshot)

Predrag Ranković Peconi ranjen je sinoć u hotelu „Prag“ u Beogradu. Na njega je, prema pisanju medija, pucao Željko Rutović. Ranković i Rutović danas su biznismeni koji kontrolišu brojne firme u Srbiji. Devedesetih su, međutim, dovođeni u vezu sa kriminalom.

Piše: Bojana Pavlović

Mediji su objavili da je pucnjavi u beogradskom hotelu „Prag“ prethodila svađa između Rankovića i Rutovića. Ranković je pogođen u nogu i prevezen u Urgentni centar, a policija traga za Rutovićem.

Ranković je devedesetih godina bio deo surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala. Čume i njegova grupa tih godina bavili su se krađom automobila i prodajom droge. Veliku zaradu, međutim, stekli su švercom nafte i cigareta. Nelegalno stečeni novac plasirali su na tržište investirajući u trgovinu naftom i mehanizaciju za asfaltiranje puteva. U ovim novčanim transakcijama direktno je učestvovao Ranković, piše u Beloj knjizi.

Član Čumetove grupe, prema Beloj knjizi, bio je i Milan Narančić Limun koji je takođe ranjen početkom marta.

Utaja poreza

Ranković je hapšen u akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića kada je u pritvoru proveo tri meseca.

Godinu dana kasnije optužen je zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate. Prihod u pokeranama bio je daleko veći od onog koji je bio predstavljen u poslovnim knjigama, piše u optužnici. Lokali su radili 24 sata, a radnici su dnevni pazar predavali na ruke čoveku koji je za to bio zadužen, ne vodeći nikakvu evidenciju o tome. Posle osam godina suđenja ovaj postupak je zastareo.

Knjige za Rankovićeve firme vodila je Dara Pilipović koja je nekoliko godina kasnije bila knjigovođa Zoranu Ćopiću. Ćopić je u Bosni osuđen zbog pranja novca za narko-bosa Darka Šarića, a u Srbiji mu se još sudi. U intevjuu koji je neposredno pre hapšenja dao novinarima KRIK-a rekao je da su on i Ranković dugogodišnji prijatelji i da su poslovno sarađivali.

Rankovićevo ime spominjalo se u vezi sa još jednim slučajem – onim koji se vodio protiv njegovog telohranitelja Bojana Smiljkovića zbog pokušaja ubistva Ljubiše Buhe Čumeta 2010. godine. Smiljković se kolima očešao o Buhin auto, a kada je Buha spustio prozor da bi pitao o čemu se radi, pucao na njega. U kolima ispred nalazio se Ranković.

Smiljković je na sudu rekao da je posumnjao da je reč o napadu, pošto radi kao Rankovićevo obezbeđenje. Priznao je krivicu i dobio šest meseci zatvora. Ubijen je 2014. godine.

Poslovi

Ranković je zvanično vlasnik samo firme „ Fantasy sweet“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša. Nezvanično, ima veliki broj kompanija u Srbiji, ali se ne vode na njegovo ime.

Preko kompanije „Invej“ kontroliše „Rubin“ iz Kruševca, „Vital“ iz Vrbasa, „Albus“ iz Novog Sada, „Monus“ ali i UPD Stari grad u čijem su vlasništvu brojni restorani, hoteli i klub – „Tri šešira“, „Tašmajdan“, „Kasina“, „Dva bela goluba“… Firma „Invej“ zvanično je u vlasništvu Srđana Sredojevića, Rankovićevog šuraka. Vlasnik je televizije „Happy“, ali je u privrednom registru navedeno ime druge osobe.

Sedište Rankovićeve konditorske i ostalih firmi je na istoj adresi u Zemunu.

Zvezdarska grupa

Željko Rutović devedesetih je bio član zvezdarske grupe koju je vodio Sredoje Šljukić zvani Šljuka, piše u Beloj knjizi. Grupa je bila poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju, ubistvima, ali i po obračunima sa drugim grupama. Radili su, kao i surčinci, naftu i drogu.

Rutović je učestvovao u snimanju dokumentarnog filma o kriminalcima „Vidimo se u čitulji“ gde je pričao o svojoj saradnji sa osobama iz ukrajinskog podzemlja.

Rutović je, kao i Ranković, u ugostiteljskom poslu. Na njegovo ime ne vodi se nijedna firma u Srbiji, ali njegov brat poseduje poznate hotele i restorane.

Ime njegovog brata spominjalo se u vezi sa problematičnim privatizacijama hotela „Splendid“ u Beogradu, kao i ugostiteljskog lanca „Tri grozda“ u čijem su vlasništvu bili čuveni beogradski restorani – „Grgeč“, „Grčka kraljica“ i „Dva jelena“.

Poslovno je sarađivao sa ljudima bliskim klanu „Amerika“ koji se skoro dve decenije bavi međunarodnim švercom droge i dovodi se u vezu sa nekoliko ubistava.

2 Comments

  1. Beli kaže:

    Željko Rutović se ne može ni sa kim porediti, jer je kralj. To je čovek koji je posvećen ljudima koji imaju problem i bolesnoj deci, koju godinama pomaže i leči. Nikada nije imao mrlju u karijeri, nikada nije protiv njega podneta krivična prijava i 30 godina nije imao niti jedan konflikt. Ovo što se desilo je sigurno neko izazvao i nastao je incident, koji sigurno on nije želeo. Svi organi koji rade na ovom predmetu treba da uzmu u obzir humanost koju Željko pokazuje svakodnevno.

  2. Milan kaže:

    S obzirom da mu je pucao u noge, verovatno nije hteo da ga ubije.