„Rajski papiri“ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat

„Rajski papiri“ nisu napad na Popovića, već međunarodni projekat

Ministar bez portfelja Nenad Popović juče je gostujući na Radio-televiziji Srbije optužio KRIK da je priča iz projekta „Rajski papiri“ politički napad na njega, predsednika Srbije i vladu. Popović je ponovio da ne poseduje ofšor kompanije rekavši da su njegove firme registrovane u Rusiji i Evropi, ali javnosti nije objasnio činjenicu da je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio da ima ofšor firme – na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima.

Priča o tome da je Popović imao nameru da osnuje dve ofšor firme na Ostrvu Man i trast u Hong Kongu nastala je u međunarodnom projektu „Rajski papiri“ u kome je učestvovalo skoro 100 medijskih organizacija iz celog sveta. KRIK je uz priču objavio i dokumenta koja su procurila iz advokatske kancelarije „Appleby“ i koja pokazuju da je Popović želeo da reorganizuje svoje bogatstvo.

Procurila dokumenta pokazuju da je Popović imao najmanje sedam ofšor kompanija, od kojih je jedna registrovana na Britanskim Devičanskim Ostrvima, a ostale na Kipru, da se njegovi poslovi i imovina procenjuju na najmanje 100 miliona dolara, kao i da poseduje nekretnine u najmanje tri države – Srbiji, Crnoj Gori i Rusiji.

Dokumenta iz „Rajskih papira“ takođe pokazuju da je agencija „Appleby“ koja je trebalo da realizuje Popovićeve planove sprovela istragu i otkrila različite kontroverze u vezi sa njegovim poslovima u Rusiji. Novinari KRIK-a otkrili su da je Agencija za borbu protiv korupcije protiv Popovića pokrenula tri postupka, a da Drugo osnovno javno tužilaštvo trenutno proverava krivičnu prijavu podnetu protiv njega zbog sumnji za zloupotrebe prilikom privatizacija.

Napadima na KRIK Popović već nedelju dana izbegava da objasni ono što je nekoliko puta ponovio – da nema ofšor kompanije. Ofšor firme koje se pominju u „Rajskim papirima“ prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije i navedene su u njegovom imovinskom kartonu na sajtu Agencije.

Podsećamo da je KRIK organizacija koja se bavi istraživačkim novinarstvom, ne iznosi optužbe ni na čiji račun, niti zastupa nečije interese. KRIK objavljuje istraživačke priče u kojima otkriva korupciju i kriminalne veze sa ciljem da građanima otkrije ono što pojedinci i interesne grupe nastoje da sakriju, kao i da ukaže na potencijalne zloupotrebe vršilaca javnih funkcija. Učešće u projektu „Rajski papiri“ upravo pokazuje da je rad KRIK-a prepoznat na međunarodnom nivou.

Redakcija KRIK-a

Pročitajte priču o Popoviću

Comments are closed.