Radovanović o Savamali: Neko će morati formalno da odgovara

Radovanović o Savamali: Neko će morati formalno da odgovara

Dobrivoje Radovanović (foto: mc.rs)

Kriminolog Dobrivoje Radovanović smatra da državni organi sabotiraju rešavanje slučaja bespravnog rušenja u Savamali o čemu govori i KRIK-ovo otkriće da je jedini osumnjičeni šef smene dežurne službe beogradske policije.

Piše: Jelena Radivojević

„Ne treba očekivati da će u doglednoj budućnosti biti rešen slučaj Savamala, a naći će se već neko ko će morati da snosi odgovornost iz formalnih razloga“, rekao je Radovanović za KRIK.

On smatra da je jasno da nadležni državni organi, tužilaštvo i policija, sabotiraju rešavanje ovog slučaja. U prilog ovoj tvrdnji, kako kaže, govori i prebacivanje nadležnosti između ovih organa.

„Važno je da se pravno to pokrije, a da li će to biti stvarno ili ne, to je manje važno“, smatra Radovanović.

Prebacivanje nadležnosti

Više javno tužilaštvo je u julu 2017, više od godinu dana nakon što je grupa nepoznatih muškaraca bagerima bespravno porušila privatnu svojinu u beogradskom naselju Savamala, utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen nižem tužilaštvu.

Novinari KRIK-a došli su do dokumenta kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke. U njemu je tužiteljka Sanja Đurić navela šta je sve prikupljeno tokom predistražnog postupka i konstatovala da postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela.

Kao jedini osumnjičeni navodi se Goran Stamenković, šef smene Komandno-operativnog centra dežurne službe Policijske uprave grada Beograda i to zbog mogućnosti da je izvršio krivično delo „nesavestan rad u službi“.

Nedugo nakon rušenja tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković sastavio je izveštaj u kome se navodi da je Stamenković rekao da je znao samo da su porušeni objekti, ali ne i da su maskirani ljudi građane lišili slobode i da je zato službenicama rekao da građane upute na komunalnu policiju i građevinsku inspekciju.

Snimljeni telefonski razgovori policije i građana koje je Zaštitnik preslušavao, međutim, demantuju Stamenkovića. Operaterke koje su se javljale na broj za hitne pozive su šefovima, među kojima i Stamenkoviću, prenele informacije da su građani vezivani. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Comments are closed.