Radovanović: Ispitati navode Milovića o vezama Lončara sa kriminalnim grupama

Radovanović: Ispitati navode Milovića o vezama Lončara sa kriminalnim grupama

Dobrivoje Radovanović (foto: mc.rs)

Država bi trebalo da reaguje i ispita navode koje je izneo bivši šef kriminalističke policije Rodoljub Milović o vezama ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa kriminalcima, ističe kriminolog Dobrivoje Radovanović za KRIK.

Piše: Milica Vojinović

„Nije ni politički, ni pravno normalno da, ako postoje takve izjave i postoje dokazi za to, država ne reaguje“, kaže Radovanović.

On dodaje da neophodno da institucije reaguju i da bi Lončar, ukoliko se potvrde Milovićevi navodi, morao da bude smenjen sa ministarske pozicije. Ukoliko se ispostavi da oni nisu tačni, smatra Radovanović, institucije mogu da pokrenu postupak protiv onoga ko ih iznosi.

Ovo se, kako ističe, ne dešava jer su pravosudni organi u Srbiji veoma zavisni od politike, a institucije neće reagovati sve dok im političari ne daju instrukcije da to učine.

„Nažalost, u ovoj zemlji politika sve kontroliše, ali bilo bi i za gospodina Lončara i za politiku i za političare u Srbiji korisno da se to jednom raščisti. U ovoj zemlji se ništa ne dešava dok politika ne da ’amin’ za to“, ističe Radovanović i dodaje da bi, ukoliko se dokaže da je ministar Lončar kriv, on morao da odgovara za svoju prošlost.

Podsetimo, penzionisani načelnik Uprave kriminalističke policije u intervjuu za KRIK i NIN govorio je o vezama ministra Lončara sa zemunskim klanom ali i grupom Darka Šarića iznoseći nove informacije koje to potvrđuju.

Milović je ispričao da je Lončar vršio pritisak na jednog od svedoka saradnika protiv zemunskog klana Zorana Vukojevića Vuka, koji je kasnije ubijen, da ne svedoči protiv zemunskog klana.

KRIK je i ranije pisao o ovim vezama i tome da su svedoci saradnici pričali da je Lončar bio na platnom spisku zemunskog klana i da je, kao mladi lekar, u bolnici ubio pripadnika suparničke kriminalne grupe koji je preživeo atentat zemunskog klana.

Za ovo je, kako su svedočili, na poklon dobio stan, a novinari KRIK-a došli do ugovora između Lončara i supruge Sretka Kalinića, najpoznatijeg ubice zemunskog klana.

Godinu dana nakon ovog otkrića KRIK-a u javnosti su se pojavile i fotografije na kojima je Lončar uslikan u društvu vođe ovog klana Dušana Spasojevića i to u njegovom neformalnom sedištu u Šilerovoj ulici.

Kako je KRIK otkrio, Lončar je povezan i sa Petrom Panićem Panom, kriminalcem bliskimm zemunskom klanu kome je Lončar izdavao lekarske nalaze na osnovu kojih su odlagana suđenja u postupcima koji su se vodili protiv Panića.

Rodoljub Milović je u intervjuu pričao i vezama Lončara sa grupom Darka Šarića, i to preko supruge i kuma.

Advokatica i supruga ministra zdravlja Vesna Lončar bila posrednica između jednog od vođa Šarićeve grupe i istražnih organa tako što je ugovarala njihov sastanak, naveo je Milović. Na taj sastanak Šarićevog saradnika dovezao je Lončarev kum, inače pripadnik BIA-e.

Više o tome pročitajte u intervjuu sa Rodoljubom Milovićem

Comments are closed.