Radojičić novi gradonačelnik, nelegalna vikendica nije srušena

Radojičić novi gradonačelnik, nelegalna vikendica nije srušena

Zoran Radojičić (foto: beograd.rs)

Direktor Tiršove Zoran Radojičić koji je na predlog SNS-a danas izabran za novog gradonačelnika Beograda nosi sa sobom i nerešenu aferu oko vikendice koju je nelegalno sagradio na Zlatiboru što predstavlja krivično delo. Uprkos najavi da će je srušiti, Radojičić to nije učinio. Ovu vikendicu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, što je bio dužan po zakonu.

Piše: Dragana Pećo

Kandidat Srpske napredne stranke za gradonačelnika Beograda doktor Zoran Radojičić nasledio je na toj poziciji Sinišu Malog za kojeg je otkriveno da je učestvovao u mnoštvu koruptivnih radnji, uz šta postoje sumnje i da je prao novac.

I sam Radojičić, međutim, vuče za sobom aferu.

KRIK je u februaru ove godine otkrio da je Radojičić nelegalno sagradio kuću na Zlatiboru, a zahtev za dobijanje građevinske dozvole podneo je tek pošto je javnost saznala da je prvi na listi SNS-a na beogradskim izborima. Na osnovu zvanične dokumentacije čije kopije poseduje KRIK može da se zaključi da je Radojičić kuću sazidao u drugoj polovini 2017.

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije upozorava da se prema važećim propisima, ovo tretira kao krivično delo.

„Ako je nešto napravljeno posle novembra 2015. bez građevinske dozvole, po zakonu koji je tada izglasan, to je krivično delo“, kaže Rodić za KRIK. „Ako je objekat bespravno napravljen i ako ne može da se legalizuje, daje se rok do kada treba da se sruši.“

Građevinski stručnjak ističe i da se postavlja pitanje kakav će primer Radojičić kao gradonačelnik da da kada je u pitanju nelegalna gradnja.

„Baš da vidimo šta će biti i kakav će on potez da povuče da da primer za nelegalnu gradnju. Da li će da kaže ’Evo, ja prvi povlačim potez. Evo, rušiću ono što je urađeno bez dokumenata“, kaže Rodić.

Radojičić je, zapravo, nadležnoj opštini Čajetina dao pisanu izjavu da će ukloniti nelegalnu vikednicu – ali do danas to nije uradio.

Naime, devet dana nakon što je KRIK objavio priču, opština je Radojičiću izdala građevinsku dozvolu.

Nekoliko dana kasnije, građevinski inspektor obišao je Radojičićevu parcelu i zaključio da na njoj postoji objekat. Inspektor je tada konstatovao i da je Radojičić, kao investitor, prilikom predaje zahteva za dobijanje građevinske dozvole, podneo pisanu izjavu da će srušiti nelegalnu vikendicu.

„U daljoj fazi izgradnje, ovaj objekat se uklanja“, piše u izjavi.

Radojičićeva nelegalna vikendica na Zlatiboru, jun 2018.

Radojičić, prema tome kako danas izgleda kuća, na njoj nije sprovodio nove radove. Ona je, u poređenju sa time kako je izgledala u februaru, ostala gotovo netaknuta.

Prema proceni Gorana Rodića, rušenje kuće na Zlatiboru košta 10.000 evra. Ukoliko Radojičić sam ne sruši objekat u roku koju mu bude dat, opština, o njegovom trošku, šalje inspekciju koja treba da sruši objekat, objašnjava Rodić proceduru u vezi sa bespravnom gradnjom.

Neprijavljena imovina

Osim što je nelegalno izgradio kuću, Radojčić je nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije – sudeći prema njegovom imovinskom kartonu.

Agencija je u odgovoru KRIK-u u martu ove godine, nakon što je istraživanje objavljeno, najavila da će proveriti da li će pokrenuti postupak protiv Radojičića jer nije prijavio nelegalnu kuću na Zlatiboru. Novinari KRIK-a poslali su ove nedelje ponovo pitanja Agenciji u vezi sa postupkom protiv Radojičića, ali do objavljivanja teksta odgovor nije stigao.

Menjanje biografije i podataka o imovini
KRIK je otkrio da su podaci o Radojičićevoj imovini menjani tokom predizborne kampanje. Agencija za borbu protiv korupcije retroaktivno je dopisivala informacije u već objavljene imovinske karte, ne dajući nikakvo obrazloženje za to. Osim što su korigovani podaci o Radojičićevoj imovini i prihodima, nestajali su i pojedini podaci iz njegove biografije. Detaljnije pročitajte u posebnoj priči.

Organizacija Transparentnost Srbija upozorila je ranije, reagujući na pisanje KRIK-a o Radojičićevoj nelegalnoj kući na Zlatiboru, da je neprijavljivanje imovine, kao i prikrivanje nelegalne gradnje – krivično delo.

„U slučaju direktora/kandidata Radojičića se čini da je namera neprijavljivanja imovine prevashodno bila da ne prijavi sam sebe za drugu nezakonitu radnju – građenje objekata bez dozvole, a ne da sakrije činjenicu da poseduje kuću u izgradnji“, piše u saopštenju koje je Transparentnost objavila u februaru.

Radojičić se u politiku uključio pred beogradske izbore što je pravdao željom da uradi dobre stvari za grad u kojem živi i koji voli, kao i da je dobio poziv predsednika Aleksandra Vučića „koji se ne odbija“. Tokom kampanje, u javnosti je isticao da svoj posao ne bi menjao ni za jedan drugi. Međutim, brzo se predomislio i danas postao novi gradonačelnik Beograda.

Radojičić je ranije odbio intervju za KRIK i nije odgovarao na poruke. U javnosti do sad nije prokomentarisao slučaj nelegalne gradnje.

Pogledajte profil novog gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića u našoj bazi imovine političara.

Samo uz vašu pomoć možemo da nastavimo da istražujemo kriminal i korupciju. Detalje o tome kako da donirate KRIK pogledajte ovde. Hvala što nas podržavate!

4 Comments

 1. Dragorad kaže:

  Prvo da srušite Tominu vikendicu pa onda sve redom!!!!

 2. Konstantin kaže:

  NEMA NEDODIRLJIVIH! ČAST IZUZECIMA!!!!!

 3. Sasa kaže:

  Koliko jedan lekar u Srbiji, pa i direktor bonice, zaradjuje mesecno? Ja imam 1000 evra platu i nemam vikendicu nigde, ne uspevam. Zivim u Beogradu relativno dobro, ali supruga i ja ne mozemo da ustedimo dovoljno novca da uzmemo kredit za zemljiste i za gradnju. Zlatibor kosta dosta, zemljiste mnogo vise nego izgradnja objekta na njemu. Uputite me, dr Radojicicu, kako ste zaradili za vikendicu? Od plate? Tesko! Od mita? Moguce! Od politike? Novi ste u tome, bar kada je javna politika u pitanju. Kako ste zaradili da mozete da podignete ovoliki objekat na jednom od najskupljih zemljista u drzavi?

 4. Zoran kaže:

  Sada ce da zaradi za 100 vikendica…pozicija gradonacelnika je trece mesto u drzavi…kada je umro jedan od prethodnih,zena i ljubavnica su se posvadjale oko novca u sefu,bilo ga je u milionima evra,ali je sve bilo sakriveno od javnosti…ako je kao direktor bolnice zaradio za vikendicu,sada ce bar 100 x vise,zivelaSrbija !