Radoičić predložio da Ivanovićeva udovica svedoči u njegovu korist

Radoičić predložio da Ivanovićeva udovica svedoči u njegovu korist

(foto: facebook)

Suđenje političarki Radi Trajković koju je zbog povrede časti i ugleda tužio Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste osumnjičen za ubistvo Olivera Ivanovića, počelo je danas u Višem sudu u Beogradu. Za svedoke koji mogu svedočiti u njegovu korist Radoičić je predložio Gorana Rakića, predsednika Srpske liste, i Milenu Popović, suprugu ubijenog Ivanovića.

Piše: Bojana Pavlović

Radoičić je u avgustu prošle godine tužio Radu Trajković navodeći da je izjavama koje je davala za medije povredila njegov čast i ugled. 

Trajković je govorila o uticaju Radoičića na severu Kosova, njegovim kriminalnim poslovima, ulozi u obezbeđivanju podrške Srpskoj listi zastrašivanjem birača, kao i sumnjama da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića.

Radoičićevi advokati predložili su da se na suđenju preslušaju navedene izjave, ali i da se kao svedoci, koji bi svedočili u Radoičićevu korist pozovu Goran Rakić, predsednik Srpske liste i gradonačelnik severne Kosovske Mitrovice, i Milena Popović, supruga ubijenog Ivanovića.

Ovom predlogu protivio se advokat Vladimir Gajić koji zastupa Radu Trajković jer, kako kaže, svedoci ne mogu da dokažu da li su nekome povređeni čast i ugled, već to može samo on sam. 

„Radoičić će o tome biti saslušan, pa će sud oceniti da li je i u kojoj meri povređen njegov ugled. Trajković je govorila da sumnja da je umešan u ubistvo Ivanovića, a on je potom za to delo osumnjičen i za njim je raspisana poternica. Ona može da bude osuđena samo na silu jer nije iznela ništa što može da naškodi njegovoj časti više nego ono što je učinio tužilac na Kosovu“, kaže Gajić.

Radoičić je kao odštetu od političarke tražio da mu isplati 5 miliona dinara. Nastavak suđenja zakazan je za kraj septembra. 

Milan Radoičić je kontroverzni biznismen sa severa Kosova i kum Zvonka Veselinovića. Pre deset godina srpska obaveštajna služba vodila je istragu protiv njih dvojice zbog sumnje da su osnovali kriminalnu grupu na severu Kosova koja se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte, zelenašenjem i pranjem novca.

Ni za jedno od ovih dela nikada nisu osuđivani.

Njihova moć samo je rasla, a ubrzo su stvorili i jake političke veze – sa vladajućom Srpskom listom, produženom rukom Srpske napredne stranke na Kosovu.

Ivanović je nekoliko meseci pre nego što je ubijen govorio o ovim vezama, a Radoičića je označio neformalnim centrom moći na severu Kosova. Njegova moć je i ozvaničena – postao je potpredsednik Srpske liste, ali tek posle Ivanovićevog ubistva.

U novembru 2018. kosovska policija upala je u Radoičićev stan u Kosovskoj Mitrovici u pokušaju da ga uhapsi, ali ga tamo nije zatekla.

Godinu dana kasnije, kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv šest osoba zbog sumnje da su umešani u ubistvo srpskog političara. Radoičić se nije našao među optuženima pošto po kosovskom zakonu protiv njega ne može da se vodi postupak u odsustvu, međutim, u obrazloženju presude on je imenovan kao vođa ove grupe.

Ova grupa, tvrdi kosovsko tužilaštvo, imala je strogo uspostavljenu strukturu u kojoj je svaki član imao jasno određenu ulogu. Cilj joj je bio uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici.

KRIK je otkrio da je Radoičić učestvovao u nezvaničnim pregovorima za formiranje kosovske vlade u leto 2017. sa kosovskim biznismenom Bedžetom Pacolijem dok još nije imao nikakvu političku poziciju.

Srpske lista pre mesec dana ušla je u novu vladu Kosova uprkos tvrdnjama da kosovska optužnica protiv Radoičića politički progon.

Pročitajte više o Milanu Radoičiću

1 Comment

 1. Србин са Космета kaže:

  Зашто нисте објавили јучерашњи коментар?
  Па Ви сте ваљда објективни?
  Никога нисам вређао,само сам изнео чињенице ,да је Рада годинама представљала саму себе,а не нас Србе са КиМ!
  И да је Милан урадио много,много,немерљиво више за наш опстанак на вековним огњиштима!
  Толико о објективном новинарству!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *