Radoičić poručio da se neće predati kosovskim vlastima

Radoičić poručio da se neće predati kosovskim vlastima

Milan Radoičić (prvi sleva) sa članovima Srpske liste (foto: fejsbuk)

Radoičić, prvi sleva (foto: facebook)

Milan Radoičić, kontroverzni biznismen sa severa Kosova i potpredsednik Srpske liste koga kosovska policija traži zbog istrage u vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića, oglasio se danas saopštenjem u kom navodi da nema veze sa ovim zločinom i poručio da se neće predati kosovskim vlastima.

Piše: Bojana Pavlović

U saopštenju objavljenom na zvaničnom fejsbuk nalogu Srpske liste Radoičić optužio je kosovske vlasti da žele da ga ubiju i da je s tim ciljem policija upala u njegov stan.

Podsetimo, u sklopu istrage ubistva Olivera Ivanovića kosovska policija je pre dva dana saopštila da je uhapsila trojicu osumnjičenih i da traga za Radoičićem.

Radoičić u saopštenju poručuje da se neće predati jer ne želi da bude iskorišćen u zataškavanju „zločinačkog napada“ na Ivanovića.

„Nisam bio najbliži prijatelj sa Oliverom Ivanovićem, ali nisam ubica i nikakve veze sa ubistvom nemam“.

Prema njegovim rečima, Priština želi da ga ukloni pošto je „jedan od retkih koji je spreman da im se suprotstavi u nameri da zgaze i osvoje sever Kosova i Metohije i pokore srpski narod“. On je hapšenja okarakterisao kao demonstraciju sile i pokušaj kriminalizovanja srpskog naroda na Kosovu.

„Nisam uplašen, kao što ni moji sugrađani ne treba da budu uplašeni, jer Srbija je ozbiljna država, i preduzeće najmudrije, najodlučnije i najodgovornije poteze kako bi sačuvala svoj narod na Kosovu i Metohiji“, zaključio je Radoičić.

Nije poznato gde se Radoičić trenutno nalazi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u petak negirao da je Radoičić u Srbiji, iako su se samo dan ranije sreli na sastanku u Beogradu.

„Ako se Srbi na Kosovu i Metohiji pitaju gde sam, reći ću im samo da sam blizu, i da čekam i posmatram, jer nikome od nas nema uzmicanja, a pobeda će na kraju, bez ikakve sumnje, biti naša“, napisao je Radoičić u saopštenju.

Ko je Milan Radoičić

Nekoliko meseci pre neko što je ubijen, Ivanović je u intervju za BIRN u oktobru prošle godine govorio o Radoičiću kao kriminalcu bliskom vladajućoj stranci koji drži poluge vlasti na severu Kosova. Ivanović je tada naveo i da je zabrinut zbog činjenice da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imenovao Radoičića kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu.

Radoičića je spominjao i kosovski premijer Ramuš Haradinaj i to kao čoveka koji ima važnu ulogu na severu Kosova i koji je „bitan za sve“.

Radoičić je kum Zvonka Veselinovića, još jednog moćnog Srbina iz ovog kraja koji je bio optuživan, ali ne u osuđen za različita krivična dela. Radoičić ranije je osuđivan zbog falsifikovanja dokumenata. Njemu i Veselinoviću trenutno se sudi zbog zloupotrebe položaja.

Zvaničnici u Srbiji negirali su bliskost sa Veselinovićem i njegovim kumom, iako su se u javnosti pojavile fotografije, snimci i izjave koji su svedočili o njihovim vezama. Veselinović i Radoičić uslikani su u prvom redu na tribini Srpske napredne stranke u Leposaviću početkom 2016. pored direktora kancelarije za Kosovo Marka Đurića i sadašnjeg direktora BIA Bratislava Gašića.

Radoičić se pojavio i na proslavi izborne pobede Srpske liste, najjače stranke Srba na Kosovu koju je podržavao SNS. Tada su Radoičić i Đurić zajedno slavili otvarajući šampanjac. U junu ove godine Radoičić je imenovan za potpredsednika Srpske liste.

Pročitajte više vesti o  Milanu Radoičiću

Comments are closed.