Radoičić nije došao da svedoči o povređenom ugledu

Radoičić nije došao da svedoči o povređenom ugledu

Rada Trajković (foto:mc.rs)

Suđenje političarki Radi Trajković koju je zbog povrede časti i ugleda tužio kontroverzni biznismen sa Kosova i potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić danas je odloženo jer se on nije pojavio zbog poslovnih obaveza. Protiv Radoičića se na Kosovu vodi istraga zbog ubistva Olivera Ivanovića.

Piše: Bojana Pavlović

Radoičić je u avgustu prošle godine tužio Radu Trajković jer je u javnosti govorila da sumnja da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića i da je vođa mafije na severu Kosova. Za povredu časti i ugleda tražio je odštetu od pet miliona dinara. Danas je trebalo da se održi prvo ročište, ali se Radoičić nije pojavio na sudu pošto je imao poslovne obaveze.

Bez novinara u sudnici
Novinarima danas nije bilo dozvoljeno da uđu u sudnicu. Sudija Aleksandra Leković istakla je da zbog propisanih mera protiv epidemije i male sudnice, niko osim stranaka neće moći da prisustvuje ročištu.

Trajković je bila spremna da da izjavu, ali je sudija Aleksandra Leković smatrala da prvo treba da sasluša tužioca – stoga je suđenje odložila za decembar. 

Advokat Vladimir Gajić koji u ovom postupku zastupa Trajkovićku rekao je da je neobično da se u ovakvim sporovima tužilac ne pojavi pošto treba da dokaže da su mu povređeni čast i ugled. 

„Poslovne obaveze nisu razlog da se ne pojavi na sudu što je i sudija konstatovala i donela odluku da troškovi ročišta padaju na teret Radoičića bez obzira na konačni ishod parnice“, istakao je Gajić.

Ukoliko Radoičić ne dođe ni sledeći put, sudija je istakla da će nastaviti postupak – saslušati tuženu i izvesti predložene dokaze, rekao je Gajić novinarima ispred suda.

Sud još nije odlučio o Radoičićevim predlozima da se kao svedoci o njegovom ugledu saslušaju Goran Rakić, predsednik Srpske liste, i Milena Popović, supruga ubijenog Ivanovića. Kako Gajić kaže, očekuje se da će sud odbaciti predlog jer je povreda časti i ugleda lično svojstvo koje se ne može dokazivati posredstvom saznanja koja imaju svedoci. 

Trajković je, podsetimo, posle ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića u Kosovskoj Mitrovici u januaru 2018. u javnosti govorila svojim saznanjima o stanju na severu Kosova i autoritetu koji tamo ima Radoičić. Ona je tvrdila da Radoičić nasiljem i zastrašivanjem obezbeđuje pobedu Srpske liste koju pomaže i novčano. 

Sumnje da je Radoičić umešan u ubistvo Ivanovića potvrdilo je i kosovsko tužilaštvo koje je protiv njega otvorilo istragu. Njegovo ime nije se našlo na optužnici pošto je u međuvremenu pobegao sa Kosova, a tamo se ne može voditi postupak u odsustvu. 

U opisu događaja, međutim, kosovsko tužilaštvo navodi da je Radoičić zajedno sa svojim kumom Zvonkom Veselinovićem bio vođa grupe koja je ubila Ivanovića, a kojoj je cilj bio uspostavljanje kontrole nad poslovima i politikom u Severnoj Mitrovici. 

Radoičić i Veselinović danas su moćni biznismeni sa jakim političkim vezama sa vladajućom Srpskom naprednom strankom i Srpskom listom, najbrojnijom strankom Srba na Kosovu.

Nije, međutim, uvek bilo tako. Srpska obaveštajna služba BIA 2011. vodila istragu protiv njih dvojice i označila ih vođama kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. 

Tužilaštvo je, međutim, naredne godine odustalo od ovih optužbi i umesto toga ih optužilo za zloupotrebu položaja – za šta su na kraju i oslobođeni.

KRIK je prošle godine objavio fotografiju Veselinovića i Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, kao i fotografiju Radoičića i kosovskog političara i tajknuna Bedžeta Pacolija na jahti  tokom pregovora o sastavljanju kosovske vlade 2017.  

Više o tome pročitajte u tekstovima:

Fotografije dokazuju poznanstvo Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića

Društvo sa jahte: Kako se kuje kosovska politika

1 Comment

  1. Danijela kaže:

    99 % podrske srpskog naroda je odraz poverenja , ugleda i casti koje Milan Radoicic ima na KiM. Svi ostali koji o njemu govore na nacin da ga diskredituju i omalovaze su na nivou statisticke greske. On nije covek koji se smeje srpskoj tragediji i nesreci vec neko ko resava probleme i nedace svog naroda.