Pulicerova nagrada za „Panamska dokumenta“

Pulicerova nagrada za „Panamska dokumenta“

Foto: Pulitzer.org

Priče iz međunarodnog projekta „Panamska dokumenta“ nagrađene su Pulicerovom nagradom za analitičko izveštavanje. U projektu je učestvovao i KRIK koji je analizirao dokumenta u vezi sa Srbijom.

Piše: Milica Vojinović

Univerzitet Kolumbija juče je objavio da su Pulicerovu nagradu za analitičko izveštavanje zasnovano na saradnji velikog broja novinara širom sveta dobili Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ), MekKleči (McClatchy) i Majami Herald za priče iz projekta „Panamska dokumenta“.

Ova čast je potvrda timskog rada naših zaposlenih i naših partnera ovde u Sjedinjenim Američkim Državama, kao i širom sveta“, rekao je Džerard Rajl, direktor ICIJ-a i dodao da je počastvovan što je Pulicerov odbor prepoznao revolucionarna otkrića i uticaj koji je ovaj projekat postigao širom sveta.

U projektu „Panamska dokumenta“ nastalom na osnovu jedanaest i po miliona dokumenata procurelih iz agencije za osnivanje ofšor firmi „Mossack Fonseca“ učestvovalo je više od 100 novinarskih organizacija širom sveta i oko 300 novinara. Istraživanje je razotkrilo ofšor kompanije povezane sa više od 140 političara u više od 50 država širom sveta, a dovelo je i do ostavki jednog španskog ministra i islandskog premijera.

Analizirajući dokumenta koja se odnose na Srbiju, novinari KRIK-a otkrili su nekoliko poznatih imena koja su koristila usluge ove agencije.

Među njima su biznismen Vladimir Delić koji je porodični prijatelj i poslovni partner gradonačelnika Beograda Siniše Malog, kontroverzni srpski biznismen Igor Sabo koji je više od decenije umešan u finansijski kriminal, biznismeni Zoran Drakulić i Vuk Hamović, kao Slobodan Anđić, kum bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

KRIK je otkrio da su usluge agencije „Mossack Fonseca“ koristili i Srđan Šaper, jedan od važnijih „igrača“ u oglašavanju u Srbiji i Miodrag Kostić, jedan od vodećih srpskih biznismena koji se bavi poljoprivredom i bankarstvom. Detaljnije pročitajte u posebnoj vesti.

Pročitajte sve priče iz projekta „Panamska dokumenta“

Comments are closed.