Prvi osumnjičeni u slučaju Savamala – šef smene u policiji

Prvi osumnjičeni u slučaju Savamala – šef smene u policiji

Goran Stamenković, šef smene dežurne službe beogradske policije, osumnjičen je za nesavestan rad u slučaju Savamala, otkriva KRIK. On je jedina osoba koju Više javno tužilaštvo u Beogradu imenuje u vezi sa ovim slučajem sumnjajući da je prekršio zakon, prema dokumentu do kog su došli novinari KRIK-a.

Piše: Bojana Jovanović

Više javno tužilaštvo je u julu 2017, više od godinu dana nakon što je grupa nepoznatih muškaraca bagerima bespravno porušila privatnu svojinu u beogradskom naselju Savamala, utvrdilo da nije izvršeno nijedno krivično delo iz njihove nadležnosti. Slučaj je tada ustupljen nižem tužilaštvu.

Novinari KRIK-a došli su u posed dokumenta kojim je Više tužilaštvo obavestilo Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu da je slučaj prešao u njihove ruke.

U njemu tužiteljka Sanja Đurić navodi šta je sve prikupljeno tokom predistražnog postupka i konstatuje da postoji sumnja da je izvršeno više krivičnih dela. Sem pobrojanih akcija koje je tužilaštvo preduzelo, dokument ne sadrži detalje, ali se u njemu otkriva da postoji osumnjičeni u ovom poznatom slučaju.

Nakon detaljne analize svih izveštaja i prikupljene dokumentacije utvrdili (smo) da se u radnjama policijskog službenika Stamenković Gorana, šefa smene KOC-a (Komandno-operativnog centra) dežurne službe Policijske uprave za grad Beograd eventualno stiču bitna zakonska obeležja bića krivičnog dela nesavestan rad u službi“, piše u dokumentu Višeg tužilaštva. Za ovo krivično delo zaprećena je kazna zatvora do pet godina.

Navodi se da se sumnja da su oni koji su sproveli rušenje, koji nisu identifikovani, počinili krivična dela „učestvovanje u grupi koja izvrši krivično delo u vezi sa protivpravnim lišenjem slobode.“

Podsećamo, dok je jedan deo grupe bagerima porušio oko hiljadu kvadrata poslovnog prostora u Hercegovačkoj ulici, muškarci sa fantomkama su zaustavljali građane, oduzimali im mobilne telefone i neke od njih vezali. Građani su pozivali policiju u pomoć, ali je ona odbila da izađe na teren i usmeravala ih na komunalnu policiju.

Stamenković je bio šef smene u dežurnoj službi policije u noći kada se dogodilo rušenje.

KRIK je Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) poslao zahtev za intervju sa Stamenkovićem. Odgovor nismo dobili do objavljivanja teksta.

Goranče“

Dokument tužilaštva ne iznosi detalje istrage koju je unutrašnja kontrola sprovela u policiji. MUP je odbio da novinarima KRIK-a dostavi izveštaj zbog čega je u toku postupak pred Poverenikom za informacije od javnog značaja.

Detalji o tome šta se događalo u dežurnoj službi i učešću Stamenkovića se, međutim, mogu naći u izveštaju koji je tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković sastavio nedugo nakon događaja.

Stamenković je tada Zaštitniku potvrdio da je u noći rušenja u Savamali bio šef smene dežurne službe (192) koja je primila više hitnih poziva u vezi sa događajima u Savamali.

Znao je samo, kako je ispričao, da su porušeni objekti zbog čega je službenicama rekao da građane upute na gradske organe – komunalnu policiju i građevinsku inspekciju. Kao objašnjenje za takav postupak naveo je da je komunalna policija preuzela jedan deo nadležnosti policije poput bacanja smeća, puštanja glasne muzike, parkinga u gradu, problema u gradskom saobraćaju, piše u izveštaju.

Patrola policije poslata je u Hercegovačku ulicu odmah pošto je policija dobila informaciju o osobama maskiranim fantomkama, ispričao je Stamenković. Rekao je da nije bio obavešten da su maskirane osobe lišile slobode bilo koga od građana.

Snimljeni telefonski razgovori policije i građana koje je Zaštitnik preslušavao, međutim, demantuju Stamenkovića. Operaterke koje su se javljale na broj za hitne pozive su šefovima, među kojima i Stamenkoviću, prenele informacije da su građani vezivani.

Tako, u jednom od razgovora službenica prenosi nadređenom da je komunalna policija „odbila pozivaoca“ i da on „sad zove ovde da pita šta da radi“, a nadređeni ju je upitao: „Pa čekaj, je l su ga pustili? Je l još vezan?“ Po dobijanju potvrdnog odgovora rekao je: „Vezan je, aj javiću ti“, a potom se upitno obratio nepoznatom sagovorniku sa „Goranče…“, piše u izveštaju Zaštitnika građana.

U izveštaju je citiran još jedan telefonski razgovor iz koga je jasno da su šefovi bili obavešteni o vezivanju građana tokom rušenja.

Šefe, imamo još jedan poziv iz Hercegovačke 4, ovo je nešto novo. Poziva Đ.Đ. i kaže da su njegovog radnika vezali jedno sat vremena i oduzeli mu telefon da nikoga ne poziva… Isto da postupim kao što je bilo i sa onim?“, a nadređeni joj odgovara: „Tako je“.

Zaštitnik je razgovarao i sa policajcima koji su u hijerarhiji iznad Stamenkovića – pomoćnicima načelnika policijske uprave za Grad Beograd Milanom Stanićem, Ratkom Kostićem, Nebojšom Pantićem, zamenikom načelnika dežurne službe Mladenom Ostojićem i načelnikom odeljenja za telekomunikacije Aleksandrom Marjanovićem.

Oni su rekli da nisu imali direktna saznanja o tome šta se dešavalo u Savamali.

Zaštitnik građana je tokom kontrole utvrdio da je policija prekršila zakon i da je naređenje da ne postupa „stiglo sa vrha“.

Nebojša Stefanović

Njegove nalaze odmah je demantovao ministar policije Nebojša Stefanović. Sredinom maja prošle godine rekao je da niko iz „vrha“ policije nije izdao nikakvo protivzakonito naređenje i da je policija izašla na teren „onda kada je pozvana i obaveštena“.

Slično objašnjenje imao je i Vladimir Rebić, tada vršilac funkcije direktora policije, koji je rekao da on nije doneo odluku da policija ne postupa po prijavama građana. Nakon odslušanih telefonskih razgovora, izjavio je da postupanje policije vidi kao „smušenu aktivnost.“ Dodao je i da postoji mogućnost da su dežurni policijski službenici nepravilno postupili „vođeni time što su telefonske prijave građana bile primljene u vreme kada su radnje rušenja i delovanja lica pod ’fantomkama’ već bile okončane“.

Zaštitnik je, nakon sprovedene kontrole, od MUP-a zatražio da otkrije ko je izdao takvo naređenje i procesuira ga. Po nalogu tužilaštva, Sektor unutrašnje kontrole ispitivao je da li je policija u noći rušenja prekršila zakon, ali javnosti nisu poznati detalji ove kontrole. Sudeći po dokumentu Višeg tužilaštva, unutrašnja kontrola je utvrdila da je samo Stamenković odgovoran što policija te noći nije reagovala.

Izveštaj UKP-a

Jedan izveštaj policije KRIK je ipak uspeo da dobije nakon intervencije poverenika i detalje objavio početkom oktobra prošle godine.

Izveštaj koji je sastavilo odeljenje za privredni kriminal Uprave kriminalističke policije Beograda pokazuje da policija ni nakon godinu dana od rušenja nije otkrila ko je naredio i organizovao ovaj događaj, niti ko su osobe koje su se maskirale fantomkama. Nisu uspeli da otkriju ni kojoj firmi pripadaju bageri kojima je rušeno.

Aleksandar Vučić

Dokument pokazuje da policija nije razgovarala sa osobama koje su javno pričale o odgovornima za ovo rušenje. Između ostalih, sa aktuelnim predsednikom Aleksandrom Vučićem i Marijom Mali, bivšom suprugom gradonačelnika Beograda. Podsetimo, Vučić je ubrzo nakon događaja u Savamali rekao da iza rušenja stoji vrh gradske vlasti, ali nije želeo da pominje imena. Marija Mali je u intervjuu koji je dala KRIK-u rekla da joj se bivši suprug Siniša Mali pohvalio da je organizovao rušenje.

Detalji iz izveštaja, ipak, otkrivaju da su javna preduzeća imala ulogu u akciji rušenja – maskiranim osobama obezbedila su prolaz do mesta rušenja, kao i prekid struje kako bi nelegalna operacija privukla što manje pažnje.

Beogradska Elektrodistribucija obavestila je policiju da je isključila struju nakon „prijave dobijene preko poprečne veze sa gradom“, gradsko komunalno preduzeće nije čistilo Hercegovačku kao što je to činilo svake noći, a „Parking servis“ je uklonio automobil koji se našao na putu bagera koji su došli da ruše.

Navodi se i da je policija sakupila podatke o telefonskoj komunikaciji te noći, ali da ih nije analizirala jer je, navodno, u pitanju uži centar grada gde mnoštvo korisnika komunicira telefonom. Detalje pročitajte u posebnoj priči.

Rušenje u Savamali jedan je od najdramatičnijih događaja u Srbiji 2016. godine, a čak je i Evropski parlament pozvao srpske vlasti da ga što pre reše.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali

Donirajte KRIK i pomozite da nastavimo da istražujemo korupciju i kriminal

6 Comments

 1. Pančevac kaže:

  A ja se zakopčavam otpozadi.od prvog dana narednog sve zna.da nisam možda ja naredio da se ruši?kao što se zna ko su nalogodavci za Đinđića,tako se i ovo zna.samo logika,ko je najviše profitirao u celoj priči,i eto odgovora

 2. Nik kaže:

  Ja bih da doniram da se istrazi kriminalno poslovanje sbb i kkr pretpostavljam da bi vi istrazivacki novinari to mogli da odradite?

 3. Ма да. Шеф смене је сам и на „своју руку“ донео такву одлуку.

 4. SrboLjub kaže:

  Zašto KRIK neobjavi ko su vlasnici tog nazovi poslovnog prostorai na koji način su došli u posed porušenih objekata.Tako bi pokazali nepristrasnost u istraživanju i objavljivanju predmetnog slučaja…

 5. Drndoljub kaže:

  Botovi Rauuuuss!

 6. Milutin kaže:

  Slazem se da se to ispita.I da se pokrene postupak ako su objekti kupljeni nelegalno.Ali to nema nikakve veze sa rusenjem. Ti objekti su privatna svojina.