Provera Komunalne policije zbog Savamale

Provera Komunalne policije zbog Savamale

Saša Janković (foto: mc.rs)

Zaštitnik građana Saša Janković pokrenuo je postupak kontrole rada Komunalne policije kako bi utvrdio da li je načelnik Komunalne policije Nikola Ristić dao istinitu izjavu o dešavanjima u Hercegovačkoj ulici u Savamali.

Piše: Bojana Jovanović

Nikola Ristić je u službenoj izjavi Zaštitniku rekao da građani u noći u kojoj su rušeni objekti nisu zvali Komunalnu policiju.

„Međutim, građani su u svojim pritužbama naveli, da su po instrukciji koju im je davala policija, a što je nesporno istina, u pomoć zvali Komunalnu policiju, koja ih je upućivala nazad na policiju“, rečeno je novinarima Mreže za istraživanje kriminala i korupcije – KRIK u kancelariji Zaštitnika.

Zaštitnik je postupak pokrenuo po sopstvenoj inicijativi 11. maja.

Ovo je druga kontrola koju Zaštitnik građana vrši u vezi sa događajima iz Savamale. Početkom maja objavio je izveštaj o kontroli rada policije u kojem je konstatovao da je policija prekršila zakon kada je odbila da izađe na teren i uskratila građanima zaštitu.

Objekti u Savamali srušeni su u izbornoj noći 25. aprila. Tridesetak osoba sa fantomkama na glavama obezbeđivalo je teren dok su bageri rušili zgrade u privatnom vlasništvu. Izvlačili su građane iz objekata i automobila, oduzimali im telefone i ograničavali kretanje.

Kada su im vraćeni mobilni telefoni, građani su pozvali policiju, ali je ona odbila da izađe na mesto događaja i uputila ih na gradsku komunalnu policiju.

Gradske vlasti ranije su negirale umešanost u događaje.

Tužilaštvo je desetak dana nakon rušenja naložilo policiji da prikupi podatke u vezi sa ovim događajima.

Pročitajte sve vesti o rušenju u Savamali.

 

1 Comment

  1. MiodragM kaže:

    Da li postoje snimci sa kamera postavljenih duz saobracajnica? Moglo bi se videti odakle su dosli ili kuda su otisli?