Protestna šetnja „Nas je ipak više“

Protestna šetnja „Nas je ipak više“

Učesnici protesta (foto: KRIK)

Povodom godišnjice od ubistva Olivera Ivanovića večeras je u Beogradu održana protestna šetnja. Građani su od platoa kod Filozofskog fakulteta do Hrama Svetog Save prošetali u tišini noseći sveće i transparent sa Ivanovićevim rečima „Nas je ipak više“.

Piše: Bojana Pavlović

Na početku skupa koji je počeo u 18 časova okupljenima se obratio glumac Branislav Trifunović koji je govor započeo Ivanovićevim rečima.

„Građani su zastrašeni i razumem ih, ali niko nema pravo da svojim strahom ugrozi budućnost ostalih, oduprite se, nas je ipak više. Ovako je govorio Oliver Ivanović koji je na današnji dan brutalno ubijen sa šest metaka u leđa. Godinu dana kasnije ne zna se ni ko ga je likvidirao, ni ko je izgovorio ’smaknite ga’. Samo smo dobili informacije ko nije“, rekao je Trifunović.

Na čelu kolone građani su nosili transparent na kome je pisalo „Nas je ipak više“. Učesnici protesta krenuli su od Platoa, kretali se Terazijama, Ulicom kralja Milana, zastali na Slaviji gde su podigli sveće i mobilne telefone osvetljujući trg, a potom nastavili Bulevarom oslobođenja do Hrama Svetog Save gde se čula pesma „Vostani Serbije“.

Građanima nije bilo dozvoljeno da uđu u Hram, kako su objasnili organizatori, pa su upaljene sveće ostavili ispred ulaza. Skup je okončan oko 20 časova.

Šetnji su pridružili i aktivisti Lokalnog fronta koji su do Beograda iz Kraljeva stigli peške posle četiri dana hoda. Protestu je prisustvovalo nekoliko predstavnika opozicionih partija.

Ovo je sedma po redu protestna šetnja, a naredna je zakazana za subotu.

Protesti su počeli pre nešto više od mesec dana, a direktni povod bio je napad na lidera „Levice Srbije“ Borka Stefanovića u Kruševcu.

Pročitajte: Godinu dana bez odgovora ko je ubio Olivera Ivanovića

Comments are closed.