Protest u Beogradu: Sukobi, hapšenja, napadi na novinare

Protest u Beogradu: Sukobi, hapšenja, napadi na novinare

Foto: KRIK

Bacanje baklji, petardi, kamenica, ispaljivanje suzavca, juriš specijalnih policijskih jedinica, vika, stampedo, napadi na novinare i uništavanje njihove opreme, tuče i hapšenja – ovo su slike protesta koji je sinoć četvrti dan zaredom održan ispred Narodne skupštine u Beogradu. Novinari KRIK-a su, kao i prethodnih dana, sa lica mesta iz minuta u minut izveštavali o tome šta se dešava u centralnim beogradskim ulicama. 

Protest je započeo mirno, ali su se demonstranti, kao i prethodnih večeri, sukobili sa policijom. 

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević koja izveštava sa protesta kaže da je sinoć bilo prilično napeto i da se situacija promenila za nekoliko minuta.

„Dvadesetak mladića pojavilo se niotkuda i krenulo u prvi napad na zgradu skupštine. Policija nije reagovala sve dok nisu došli do samog ulaza“, kaže Radojević i dodaje da su nju, kao i kolege novinare, nasilo odgurali da ne snime šta se dešava. 

„Potom je usledilo dva sata zatišja i ponovni napad, ali od ekipe iz sredine mase. Na policiju su bacili petarde, baklje i topovske udare. Momci iz prvih redova su se kasnije pridružili. Tek tada kreće Žandarmerija i počinje da ih gađa suzavcem.“

„U prvim redovima uglavnom su bili mladi momci, ljuti. Bilo je dosta i devojaka“, kaže Radojević.

Policija je demonstrante oterala sa platoa ispred skupštine, ali su se sukobi nastavili u okolnim ulicama i parkovima. Jedan broj demonstranata je uhapšen, a neki su se izvukli zahvaljujući drugim građanima koji su vikali na osobe koje su pokušavale da ih privedu i za koje se pretpostavlja da su policajci u civilu.

Vesni, ali i Dragani Pećo, novinarki KRIK-a koja je takođe sinoć izveštavala sa protesta, prilazili su pripadnici Žandarmerije i pokušavali da ih spreče da snimaju hapšenja i prebijanja. 

„Dok sam snimala jedno od sinoćnih napada na mladića i devojku u Bulevaru kralja Aleksandra, na mene je nasrnuo žandar i vikao: ‘Nemoj da snimaš’“, keže Pećo i dodaje da je veoma rizično izveštavati sa protesta jer novinare napadaju obe strane. 

Sinoć su kolegama sa televizije N1 demonstanti pretili i iz ruke izbili mikrofon, dok je ekipi sa „Al Jazeere“ razbijena kamera.

„U opasnosi smo da nas napadnu nasilni demonstranti, ali i policija dok snimamo kako hapsi te iste demonstrante“, dodaje Pećo. 

Pogledajte šta su novinari KRIK-a zabeležili sinoć na protestu.

Pratite nas na društvenim mrežama – Tviter, Fejsbuk, Instagram.

Comments are closed.