Protest „Tragovima fantoma“ zbog rušenja u Savamali

Protest „Tragovima fantoma“ zbog rušenja u Savamali

Foto: KRIK

Povodom godišnjice bespravnog rušenja u beogradskoj četvrti Savamala, danas je održan protest „Tragovima fantoma“ u organizaciji Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

Piše: Milica Vojinović

Protest je simbolično otpočeo u Hercegovačkoj ulici, na mestu gde su u izbornoj noći prošle godine porušeni objekti u privatnom vlasništvu.

Okupljenima se najpre obratio sociolog Jovo Bakić pozdravljajući policajce prisutne po službenoj dužnosti, kojima je, kako je rekao, trebalo godinu dana da dođu ovde pošto su dobili poziv, ali da za to nisu oni krivi.

„Našu zemlju je zarobila mafija. Oslobađamo našu zemlju od mafije, to je prva dužnost koju imamo“, poručio je Bakić.

„Odrasla sam uz rečenicu uči školu i beži odavde. Poručuju nam da ovde nikad neće biti bolje. Odbijam da odem, ali odbijam i da budem jeftina radna snaga. I nisam sama u tome“, rekla je studentkinja Filozofskog fakulteta Sara Nikolić.

Foto: Dragana Pećo

Organizatori su podsetili da godinu dana protestuju zbog toga što se na slučaju Savamale videlo kako se javni interes stavlja pod privatni i istakli da je „Beograd na vodi“ otimačina i uzurpiranje resursa.

„Zato smo se skupili ovde danas i zato se uporno skupljamo da pokažemo da to neće proći“, rekla je Ljuba Slavković iz Inicijative.

Nakon obraćanja usledila je šetnja „tragovima fantoma“ – više hiljada okupljenih građana krenulo je do zgrade Vlade Srbije, na koju su bacane rolne toalet papira uz povike „lopovi“.

Na transparentima se moglo videti „Narod gladuje elita se raduje“, „Dole diktatura“, „Radnici na crno, uz vas smo“, „Protiv terora vlasti“, „Fantomke vam lepo stoje“, ,,Stanovi za sve“ i „Čiji grad? Naš grad“.

Sa razglasa su puštane izjave gradonačelnika Siniše Malog da gradska vlast nije učestvovala u rušenju u Savamali i predsednika gradske skupštine Nikole Nikodijevića da rušenje nije prijavljeno policiji. Mogle su se čuti i izjave premijera Aleksandra Vučića da su u rušenju učestvovali „kompletni idioti“, kao i da su u slučaj umešani najviši organi gradske vlasti.

Protest je završen ispred Skupštine Grada Beograda gde su se građanima obratili predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“.

„Vratimo životu u Srbiji dostojanstvo“, poručio je okupljenima Luka Knežević-Strika.

Protestnu šetnju podržali su studenti koji već više od 20 dana organizuju protest „Protiv diktature“, predstavnici vojnog i policijskog sindikata Srbije i sindikata „Nezavisnost“, „Podrži RTV“, Lokalnog fronta iz Kraljeva i drugi sindikati.

Podsetimo, u izbornoj noći pre tačno godinu dana, grupa muškaraca sa fantomkama je bagerima bespravno srušila objekte u Hercegovačkoj ulici. Građane koji su prisustvovali događaju su legitimisali, lišavali slobode i oduzimali im mobilne telefone. Policija te noći nije odgovorila na pozive građana i nije izašla na mesto događaja. Zaštitnik građana je utvrdio da je takvo naređenje stiglo „s vrha“.

Istraga zbog rušenja do danas nije pokrenuta.

Pročitajte sve vesti o bespravnom rušenju u Savamali

Comments are closed.