Protest opozicije ispred Skupštine u vreme policijskog časa

Protest opozicije ispred Skupštine u vreme policijskog časa

Protest opozicije ispred skupštine (foto: Tviter/DraganDjilas)

Predstavnici opozicije i desetine građana okupili su se ispred Narodne Skupštine oko 18 časova kako bi izrazili nezadovoljstvo potezima vlasti za vreme epidemije koronavirusa. Oni su poručili da su se okupili kako bi ukazali na kršenje Ustava i ljudskih prava, kao i druge zloupotrebe vlasti od uvođenja vanrednog stanja.

Piše: Milica Vojinović

Okupljeni su najavili da će ovde ostati do 20 časova i 10 minuta, odnosno do početka akcije „Bukom protiv diktature“ kojom građani sa prozora i balkona prave buku lupanjem u šerpe i uzvikivanjem parola protiv vlasti. Na protestu su, između ostalog, predstavnici Saveza za Srbiju (SZS), Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke i pokreta Dveri. 

Ispred Skupštine je i veći broj novinara koje prate događaj.

Predsednik Pokreta slobodnih građana Sergej Trifunović podsetio je da je opozicija davala predloge mera u borbi protiv koronavirusa, ali da ih vlast nije slušala, već je neodgovorno postupala prema građanima.

„Mi ovde protestujemo protiv tog ludila, tog totalitarizma, izgubljenosti i pogubljenosti“, rekao je Trifunović.

Transparent na protestu opozicije (foto: Fejsbuk/skrinšot)

Slično je naveo i predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i istakao da vlast ne poštuje Ustav, kao ni zakone.

„Ovde smo da pokažemo da ne postoje građani drugog reda, a to smo svi mi koji nismo članovi vladajuće stranke, koji ne mislimo kao vladajuća stranka“, rekao je Lutovac i dodao da vlast koristi pandemiju za vođenje političke kampanje.

Predsednik Stranke slobode i pravde Drađan Đilas istakao je da su se okupili zbog svih onih koji se privode i drže u zatvoru po dvadeset dana.

„Možete i gospodo da montirate zvučnike, plaćate huligane i sami ste huligani, ali u 20 i 5 građani sami lupaju u šerpe, ne zbog Đilasa, Lutovca  ili Borka, nego zato što ne mogu više da izdrže.“

Medijima se obratio i predsednik pokreta Dveri Boško Obradović i rekao da se opozicija na ovaj potez odlučila zbog duplih standarda i nepravde koja je doživela vrhunac u Srbiji danas.

„Prekršen je Ustav, protivustavno je uvedeno vanredno stanje ukinuta Narodna skupština, krenulo dalje kršenje ljudskih prava“, istakao je Obradović.

Predstavnik SZS-a Janko Veselinović kazao je da je protest organizovan kako bi se ukazalo da je Srbija „zatvor“.

„Režim Aleksandra Vučića sve građane protivustavno je zatvorio i nije omogućio osnovna građanska prava“, kazao je i dodao da bi sinoćni kontraprotest pristalica vlasti mogao da bude iskra koja bi dovela do podela i sukoba među građanima.

Nakon što su lideri opozicije završili obraćanje, njima je prišlo nekoliko starijih građana, pristalica Srpske napredne stranke, i došlo je do kraće rasprave, ali se situacija brzo smirila.

2 Comments

  1. SSBRKIĆ sudija kaže:

    Mislim da je dobra odluka da se pojave i da skrenu pažnju na sebe. Ovaj skup je dobro izveden, dobro osmišljen i mislim da je urađen u dobrom momentu. Zasedanje skupštine pokazalo je da nije bilo razloga da se poslanici vrate u skupštinu, iako je delovalo da neodlaskom na sednicu uskraćuju sebi mogućnost da nešto kažu,da pitaju i da pokažu da postoje.Sednica Narodne skupštine je pokazala da u njoj nema prostora za opozicione poslanike za tako nešto. Čini se da je preostala ulica, trgovi, stepeništa državnih institucija…

  2. Miko kaže:

    Sramota šta radi opozicija. Nemoć na novim izborima pokušavaju na protestima u vreme policijskog časa.