Protest „Jedan od pet miliona“: poruke na zgradama RTS-a i „Politike“

Protest „Jedan od pet miliona“: poruke na zgradama RTS-a i „Politike“

Protest 1 od 5 miliona (foto: KRIK)

Osmu subotu zaredom u Beogradu je održan protest pod parolama Jedan od pet miliona i Počelo je”. Večerašnje okupljanje nezadovoljnih građana obeležila je akcija lepljenja protestnih poruka na zgrade dva medija — dnevnog lista Politika i Radio televizije Srbije.

Piše: Milica Vojinović

Protest je počeo nedaleko od Filozofskog fakulteta u Beogradu gde su se okupljenima obratili bivši sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević i profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Čedomir Čupić.

Ivošević je kazao da je ova vlast urušila vladavinu prava u Srbiji, a da predsednik Aleksandar Vučić krši podelu vlasti obavljajući funkcije koje nisu u njegovoj nadležnosti.

Saopštava ko jeste, a ko nije učinio kažnjiva dela pošto ga pre toga provuče kroz poligraf iako je to posao pravosudnih organa, rekao je Ivošević. Da bi se Srbiji vratio Ustav neophodno je da Vučić da ostavku.

Obraćajući se okupljenima Čupić je naveo da Vučić i njegovi najbliži poslušnici zloupotrebljavaju celokupni institucionalni sistem u zemlji.

Institucije se u Srbiji pokoravaju i služe za lične potrebe i zloupotrebe Aleksandra Vučića, rekao je i dodao da su urušena nezavisna tela poput Agencije za borbu protiv korupcije, Zaštitnika građana, a da je će se to uskoro desiti i kancelariji, Poverenika za informacije od javnog značaja.

Nakon njihovog obraćanja kolona se uputila Makedonskom ulicom i zastala ispred zgrade dnevnog lista Politika.

Oni su uništili čak i naš najstariji dnevni list uz koji su odrasli naše bake i deke i naši roditelji. Oni su ga pretvorili u režimske sluge. Pogledajte šta mi mislimo o njima, poručila je prisutnima jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović.

Za to vreme preko ulaznih vrata u zgradu Politike lepljene su trake na kojima je pisalo 1 od 5 miliona i Cenzurisano.

Zgrada RTS-a (foto: KRIK)

Slična akcija izvedena je i ispred zgrade RTS-a, gde su i ove subote zapaljene baklje i istaknut transparent sa natpisom Počelo je. Zgrada je oblepljena trakama i nalepnicama na kojima su spojeni logoi prorežimske televizije Pink i RTS-a, a koje su građanima delili organizatori.

Ispred zgrade javnog servisa organizatori su zatražili ostavku direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika informativnog programa Nenada Stefanovića.

Ispred zgrade RTS-a (foto: KRIK)

Zatim se nastavilo Ulicom kneza Miloša do zgrade Vlade gde su se okupljenima u koloni čiji se kraj nije nazirao ni pola kilometra dalje još jednom obratili organizatori najavivši novi protest za sledeću subotu u isto vreme.

Večerašnja subota bila je osma u nizu koju je obeležio masovni protest u Beogradu. Destine hiljada građana prošetale su do sada centralnim ulicama grada iskazujući nezadovoljstvo trenutnom vlašću na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Povod za prvi protest bilo je prebijanje jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića i tada je protestna šetnja organizovana pod parolom „Stop krvavim košuljama“.

Protesti su se u međuvremenu proširili i organizovani su u oko još 20 gradova u Srbiji.

Podršku protestima dali su profesori i saradnici univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu.

1 Comment

  1. Garibaldi kaže:

    НЕ ЧУЈЕ СЕ ШТА МИСЛЕ СА ГЛАВНОГ ЗБОРНОМ МЕСТА СРПКЕ ПАМЕТИ. ЈАВИШЕ СЕ ФИЛОЗОФИ, УМЕТНИЦИ, ПАТРИЈАРХ А ША ЗБОРЕ НАУЧНИЦИ ОКУПЉЕНИ ОКО АКАДЕМИЈЕ ЋУТЕ.