Protest „Jedan od pet miliona“: Formirana „slobodna zona“ ispred Predsedništva

Protest „Jedan od pet miliona“: Formirana „slobodna zona“ ispred Predsedništva

(foto: KRIK)

Večeras je, kako su ranije najavili organizatori protesta „Jedan od pet miliona“, ispred zgrade Predsedništva u Beogradu formirana „slobodna zona“. Ovde će, kako je rečeno, građani koji mesecima protestuju od večeras dežurati 24 sata, a održavaće se i različiti politički i kulturni programi.

Piše: Milica Vojinović

Protest je večeras počeo kod Terazijske česme gde se okupljenima obratio glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić.

„Održavamo vatru. Nemojte da se zbunite ako nas nema u pravom trenutku dovoljno, biće nas kad bude trebalo. I akcije koje preduzimamo biće takve da uvek znaju da je probuđeni duh tu“, rekao je okupljenim građanima kojih je ove i prethodne subote bilo manje nego ranijih.

Usledila je protestna šetnja koja je zastala kod Trga Nikole Pašića da da podršku Maji Pavlović, vlasnici novosadskog „Kanala 9“, koja već 20 dana štrajkuje glađu zbog loših uslova u kojima se ovaj lokalni medij našao.

Ona je u tom trenutku bila na Trgu Nikole Pašića, ispred Regulatornog tela za elektronske medije, a sa kamiona koji predvodi protest pročitani su njeni zahtevi. Neki od njih su da se odblokira račun „Kanala 9“, kao i da ova televizija bude vraćena u mrežu IPTV-a Telekoma Srbije.

Protestna šetnja zatim je nastavljena ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana da bi se završila ispred zgrade Predsedništva.

Tu je, nakon održanog „Dnevnika slobodne Srbije“, oformljena „slobodna zona“. Naime, u Pionirskom parku ispred Predsedništva postavljen je šator i nekoliko transparenata sa natpisima „Počelo je“ i „Protiv izborne krađe“.

„Slobodna zona“ ispred Predsedništva (foto: KRIK)

Ovde će, kako je okupljenima saopšteno, građani dežurati 24 sata, a svaki dan će se održavati i politički i kulturni programi poput konferencija za novinare predstavnika opozicije i različitih tribina i debata.

„Ova ‘slobodna zona’, ovde ispred Predsedništva, zamišljena je kao malo ali vrlo značajno, početno parče neba i parče zemlje koje će na dalje gledati kako predsednik dolazi na svoje radno mesto, da ga pozdravimo svaki put kad dođe pošto on radi 25 sati od 24 sata, a prima samo jednu malu platu. I tako ćemo isto da ga ispraćamo ovde“, kazao je u Pionirskom parku Jugoslav Kiprijanović, predsednik beogradskog odbora „Dveri“.

Dok su se građani okupljali u „slobodnoj zoni“, glavni ulaz u zgradu Predsedništva bio je ograđen, a ispred je stajalo nekoliko policajaca. U Pionirskom parku bile su uključene prskalice zbog čega je travnjak bio natopljen vodom, ali su one u jednom trenutku isključene.

Podsetimo, protesti „Jedan od pet miliona“ održavaju se već više od pet meseci. Počeli su kao reakcija na nasilnu atmosferu u društvu i prebijanje jednog od predstavnika opozicije Borka Stefanovića. Nastavljeni su kao izraz nezadovoljstva građana situacijom u društvu i trenutnom vlašću predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Protesti su se, pod istom parolom, proširili na više desetina gradova u zemlji.

Više o protestima „Jedan od pet miliona“ pročitajte ovde.

1 Comment

  1. Jovan kaže:

    Koji su ciljevi gradjanskih – politickih protesta i jesu li konkretno deefinisani!?