Promocija knjige „Šarić“ u Ljubljani

Promocija knjige „Šarić“ u Ljubljani

Preksinoć je na medijskom festivalu „Naprej“ u Ljubljani održana promocija knjige „Šarić“. Autor knjige Stevan Dojčinović je ispričao kako je od petogodišnjeg istraživanja nastala knjiga i odgovarao na pitanja publike.

U Sloveniji postoji veliko interesovanje javnosti za ovaj slučaj jer je Darko Tošić iz Ljubljane u policijskim istragama označen kao jedan od bitnijih članova balkanskog narko kartela. Tošiću i njegovoj grupi se sudilo u Sloveniji pod optužbama da su učestvovali u međunarodnoj preporodaji droge, ali je Tošić oslobođen nakon što sud nije prihvatio dokaze koji su stigli iz Srbije. Ipak, na kraju je suđenje vraćeno na početak. Detalji o ovom slučaju izneti su u knjizi „Šarić“.

Pored Dojčinovića, na medijskom festivalu su gostovali istraživački novinari iz različitih zemalja. Vlad Lavrov iz Ukrajine je prezentovao projekat Janukovičleaks, bazu dokumenata o bivšem Ukrajinskom predesedniku koju su novinari pronašli u njegovoj vili i koja svedoči o korupciji u koju je bivši predsednik uključen.

Na festivalu je gostovao i Nik Dejvis, čuveni novinar britanskog Gardijana koji je razotkrio aferu Newsweek vezanu za Ruperta Mardoka i Wikiliks.

Promocija knjige „Šarić“ će u narednom periodu biti održana u više gradova u Srbiji.

Comments are closed.