Promenjena sudija u postupku za napad na Borka Stefanovića

Promenjena sudija u postupku za napad na Borka Stefanovića

Borko Stefanović (foto: mc.rs)

Sudija Biljana Tošković Surla neće više suditi za napad na opozicionog političara Borka Stefanovića pošto je usvojen zahtev optuženih da se ona izuzme iz postupka, potvrđeno je KRIK-u u Višem sudu u Kruševcu. Stefanovićev advokat naveo je da ovakva odluka predstavlja pritisak vlasti na sudstvo. 

Piše: Milica Vojinović

Odluku o promeni sudije donela je predsednica Višeg suda u Kruševcu Katarina Bošković na zahtev advokatice trojice optuženih Jovane Vučković Pejčić. Ona je na ročištu održanom krajem decembra, podsetimo, zatražila promenu sudije Tošković Surla jer, sumnja u njenu objektivnost i nepristrasnost.

Vučković Pejčić nije želela da za KRIK detaljnije obrazloži razloge koje je navela u svom zahtevu, jer joj, kako je rekla, još nije dostavljena odluka suda. 

Vladimir Todorić, advokat Borka Stefanovića, odluku predsednice suda da promeni sudiju ocenio je kao skandaloznu, nameštenu i nezakonitu.

„Očigledno je da je u toku velika ofanziva vlasti na sudstvo. Ovo je jedna poruka svim sudijama da i kod slučaja gde nema ništa sporno nije moguće suditi protiv volje vladajuće stranke i da nije moguće suditi kriminalcima koji su u zagrljaju vladajuće stranke“, kaže Todorić za KRIK.

On dodaje da nije bilo povoda da optuženi traže promenu sudije koja je, kako kaže, postupak vodila savesno i zakonito.

„Sudija je na kraju svakog ročišta pitala stranke, pa i branioca optuženih, da li imaju primedbi i nikada ih nije bilo“, navodi Stefanovićev advokat i dodaje da je sudija Tošković Surla do sada uvažila sve predložene dokaze odbrane.

Todorić navodi i da se konsultovao sa Borkom Stefanovićem i da će razmisliti da li će posle ove odluke nastaviti da učestvuju u postupku pred kruševačkim sudom.

Zbog promene sudije suđenje će od sledećeg ročišta početi ispočetka.

Podsetimo, zbog sumnje da su krajem 2018. godine pretukli Borka Stefanovića, aktivistu Levice Srbije i policajca u Kruševcu se sudi Danijelu Gmijoviću zvanom Cafta, Marku Živkoviću Buvcu i Milošu Šaponjiću Šapi .

Sve se odigralo ispred Mesne zajednice u Kruševcu gde je trebalo da se održi tribina opozicionog Saveza za Srbiju. Policija je ubrzo nakon događaja uhapsila osumnjičene koji su kasnije negirali krivicu i navelii da su ispred Mesne zajednice bili slučajno.

Sva trojica su ranije osuđivani, a kako je KRIK otkrio, optuženi Gmijović bio je saradnik kruševačkog kriminalca Gorana Obradovića Suše, koji je ubijen 2014. godine.

Borko Stefanović je tokom istrage osumnjičene dovodio u vezu sa Goranom Makragićem, kontroverznim biznismenom iz Kruševca. Tvrdio je da su oni u poslovnoj vezi sa Makragićem, kao i da su se sastali sa njim na dan napada na njega. Makragić je saslušan u vezi sa ovim, ali je odbacio Stefanovićeve tvrdnje navodeći da Gmijovića, Živkovića i Šaponjića poznaje samo „iz viđenja“.

Ovaj kruševački biznismen osuđivan je za različita krivična dela. Do jula prošle godine sudilo mu se zbog nelegalnog iskopavanja šljunka sa ozloglašenim biznismenom sa severa Kosova Zvonkom Veselinovićem i njegovim kumom Milanom Radoičićem, osumnjičenima za umešanost u ubistvo Olivera Ivanovića. Sva trojica su oslobođena, a sudija koja je donela presudu kasnije je unapređena. Više pročitajte u posebnom tekstu.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za napad na Borka Stefanovića

Comments are closed.