Produžen pritvor osumnjičenima u slučaju ubistva Ivanovića

Produžen pritvor osumnjičenima u slučaju ubistva Ivanovića

Oliver Ivanović (foto:mc.rs)

Osumnjičenima za učestvovanje u ubistvu Olivera Ivanovića Marku Rošiću i Nedeljku Spasojeviću produžen je pritvor za dva meseca, piše Kossev.

Piše: Bojana Pavlović

Podatak da je dvojici osumnjičenih produžen pritvor potvrdio je za Kossev Rošićev branilac Mahmut Halimi koji je naveo da tužilac nije predstavio nikakve nove dokaze da bi opravdao dalje zadržavanje u pritvoru.

Rošić i Spasojević su u pritvoru gotovo godinu dana, a Halimi navodi da će tužilaštvo po isteku ovog roka morati da podigne optužnicu ili da osumnjičene pusti na slobodu.

Oni su uhapšeni u novembru prošle godine. Spasojeviću, policajcu sa severa Kosova, stavlja se na teret da je pomogao izvršiocu da pobegne sa lica mesta službenim vozilom. Rošić je osumnjičen zbog pisma pronađenog u Ivanovićem džepu u kom je napisan registarski broj džipa u vlasništvu Rošićeve porodice.

Zajedno sa njima uhapšen je i policajac Dragiša Marković zbog sumnje da je prenosio podatke sa lica mesta jednom policijskom službeniku u Srbiji, ali je posle tri meseca pušten da se brani sa slobode.

Četvrti osumnjičeni, potpredsednik Srpske liste Milan Radoičić, tada je izbegao hapšenje, a kosovske vlasti raspisale su za njim poternicu.

Srpska policija ga je privela i navodno ispitala o učešću u ovom ubistvu. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Radoičić prošao poligrafsko ispitivanje i da „sa sigurnošću može da se tvrdi da nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“. Radoičić često prisustvuje zvaničnim sastancima Vučića i predstavnika Srpske liste, a bio je i na sednici skupštine Srbije o Kosovu.

U aprilu ove godine kosovsko tužilaštvo je saopštilo da je istraga proširena na još dve osobe, a KRIK je otkrio da je reč o Zvonku Veselinoviću i Milanu Mihailoviću. Da je pomogla u ubistvu osumnjičena je i Ivanovićeva dugogodišnja sekretarica Silvana Arsović.

Pre nedelju dana, u vezi sa ovim slučajem uhapšen je još jedan policajac – Rade Basara, istražitelj koji je radio na slučaju zbog sumnje da je prikrivao dokaze, a policija i dalje traga za Željkom Bojićem, šefom operative Kosovske policije za sever.  

Kosovski tužilac koji vodi istragu Sulj Hodža rekao je tada da na severu Kosova operiše dobro organizovana kriminalna grupa koju predvodi Milan Radoičić koji ima uticaja u policiji Kosova, ali i u opštinskim ili državnim strukturama u tom delu.

Veselinović i Radoičić su kontroverzni biznismeni sa severa Kosova koji su povezani sa Srpskom listom. Ivanović je pre nego što je ubijen ukazao na Radoičića kao neformalni centar moći na severu Kosova.

Radoičić je potom i ozvaničio svoju ulogu u kosovskoj politici pošto je postavljen za potpredsednika Srpske liste.

Veselinovića i Radoičića srpska obaveštajna služba označila je kao vođe kriminalne grupe koja se bavi švercom droge, oružja i nafte, kao i zelenašenjem i pranjem novca. Na ovaj način, piše u izveštaju BIA čiju kopiju poseduje KRIK, Veselinović je stekao ogromno bogatstvo.

Protiv njih vođeno je više postupaka, ali za ova krivična dela nikada nisu osuđeni.

Pročitajte više o Zvonku Veselinoviću

O uticaju Milana Radoičića na kosovsku politiku pročitajte ovde


Comments are closed.