Produžen pritvor Belivuku i članovima njegove grupe

Produžen pritvor Belivuku i članovima njegove grupe

Marko Miljković i Veljko Belivuk (foto: skrinšot)

Veljku Belivuku, optuženom šefu kriminalne grupe „Principi“, i njegovim saradnicima produžen je pritvor u kome se nalaze od februara, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Krajem prošle nedelje protiv njih je podignuta optužnica kojom se terete za brutalna ubistva, otmice, mučenje, prodaju droge i oružje.

Piše: Milica Vojinović

Belivuku i saradnicima pritvor je produžen jer postoji opasnost da bi, ukoliko bi bili pušteni da se brane sa slobode, pobegli, uticali na svedoke ili ponovili krivična dela, piše u saopštenju Višeg suda u Beogradu.

Za trojicu optuženih tužilaštvo nije tražilo da im se pritvor produži, pa će se oni braniti sa slobode. Među njima su, sudeći po inicijalima iz saopštenja suda, okrivljeni koji su tužilaštvu ispričali detalje o zločinima za koje se grupa tereti – o otmicama i ubistvima detalje je izneo član grupe Bojan Hrvatin, dok je o dilovanju droge govorio Vladimir Dimitrijević.

Prošlog petka, šest meseci nakon hapšenja, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Belivuka i njegove grupe kojom im se na teret stavljaju brutalna ubistva Zdravka Radojevića, Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukićevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Grupa je , optužena i za otmicu i silovanje jednog mladića koga su nakon tri dana mučenja u prostorijama na stadionu fudbalskog kluba Partizan pustili. Na teret im se stavlja i prodaja droge, kao i nelegalno posedovanje oružja.

Zbog veza s ovom grupom sumnjiče se dva policajca, bivši zamenik načelnika Službe za borbu protiv organizovanog kriminala Goran Papić i inspektor ove službe Božidar Stolić i protiv njih je u toku istraga. Ni u jednom od ova tri slučaja do sada nije došlo do optužnice.

U istrazi protiv Belivukove grupe, međutim, nisu saslušani ljudi iz policije i politike čije su veze sa ovom ekipom otkrivene u javnosti. Među njima su generalni sekretar Vlade Novak Nedić i žandarm Nenad Vučković Vučko – koji je bio veza između Belivukove ekipe i tadašnje sekretarke MUP-a Dijane Hrkalović. Ni uloga Hrkalović nije ispitana u okviru ove istrage.

O vezama sa ljudima iz vrha vlasti i uslugama koje je njegova ekipa navodno činila za vlast govorio je i Belivuk prilikom saslušanja u tužilaštvu. Tada je ispričao da se viđao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i da je on navodno od njega tražio različite usluge, između ostalog, da zaustavi skandiranje protiv njega na tribini Partizana i suzbija proteste protiv vlasti. Više o tome pročitajte ovde.

Comments are closed.