Privedena Dijana Hrkalović

Privedena Dijana Hrkalović

Dijana Hrkalović (foto:mup.gov.rs)

Bivša državna sekretarka u MUP-u Dijana Hrkalović privedena je danas i u toku je pretres njenog stana, potvrdio je KRIK. Direktor policije Vladimir Rebić rekao je u kratkom telefonskom razgovoru da ne zna ništa o hapšenju i da je trenutno na odmoru. 

PIše: Bojana Pavlović

Za sada nije poznato ko je izdao nalog za privođenje niti zbog čega je uhapšena bivša državna sekretarka u MUP-u pošto se nisu oglasili ni policija niti tužilaštvo. 

Direktor policije Vladimir Rebić rekao je u kratkom telefonskom razgovoru da ne zna ništa o hapšenju i da je trenutno na odmoru.

„Nemam pojma ništa o tome, na odmoru sam”, rekao je Rebić i spustio slušalicu.

Hrkalović se dovodi u vezu sa brutalnom kriminalnom grupom Veljka Belivuka koja je optužena za pet ubistava i druga krivična dela, ali nije poznato da li je to razlog njenog današnjeg privođenja. 

U martu ove godine Hrkalović je ispitivana u policiji, ali ne, kako se očekivalo, o vezama sa Belivukovom grupom, već u okviru istrage koju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi u vezi sa prisluškivanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Bivša državna sekretarka negirala je tada da je učestvovala u planiranju otmice ili ubistva predsednika Srbije ili članova njegove porodice. 

„Bože sačuvaj, ne. Ja jako cenim i poštujem predsednika i njegovu porodicu“, rekla je ona. 

Ona je negirala i da je, dok je radila u MUP-u ili kasnije, imala saznanja o ugroženosti predsednika. 

Hrkalović je pre pet dana ponovo dala izjavu u policiji, ali razlozi saslušanja nisu bili zvanično saopšteni. 

Veze bivše državne sekretarke sa Belivukovom grupom nisu zvanično ispitivane niti je ona zbog njih bila pod istragom. Hrkalović je ove kontakte održavala preko pripadnika Žandarmerije Nenada Vučkovića Vučka sa kojim je bila u emotivnoj vezi. Tek nakon hapšenja Belivuka predstavnici vlasti i provladini mediji progovorili su o vezama o kojima je KRIK pisao godinama, ali je sve ostalo na javnim prozivkama. 

Tužilaštvo Hrkalović nije saslušalo ni u okviru slučaja „Jovanjica” iako je tokom istrage otkriveno da je optuženi narko-bos Predrag Koluvija dobio specijalne policijske tablice od njenih saradnika – član njenog obezbeđenja i vozač ih je zadužio u MUP-u, a njen asistent ih je predao vlasniku plantaže marihuane, kako je utvrdilo tužilaštvo. 

Hrkalović je do maja 2019. radila u Ministarstvu unutrašnjih poslova kada je iznenada dala ostavku. U ovo ministarstvo došla je pet godina ranije iz Bezbednosno-informativne agencije (BIA). Tokom rada u MUP-u bila je na različitim dužnostima i imala široka ovlašćenja, te je bila jedna od najmoćnijih osoba. Za državnu sekretarku izabrana je u julu 2017. i na toj poziciji bila je do ostavke. 

Period njenog rada u MUP-u obeležio je porast kriminalnih likvidacija, a u javnosti su razotkrivene veze policajaca sa pripadnicima kriminalnih klanova. 

Hraković je navodno opstruirala istrage i obračunavala sa policajcima koji su ukazali na probleme u ministarstvu. 

Više o Hrkalović pročitajte ovde. 

Comments are closed.