Prisluškivani razgovori vraćeni kao dokazi protiv Lazarevića

Prisluškivani razgovori vraćeni kao dokazi protiv Lazarevića

Vrhovni kasacioni sud odlučio je da su sudije Višeg i Apelacionog suda nezakonito odbacile presretnute razgovore kao dokaze protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta Ivice Dačića. Lazareviću se sudi da je dostavljao poverljive informacije narko-kartelu Darka Šarića.

Piše: Nataša Marković

„Nazakonito su izdvojeni dokazi iz predmeta u vidu presretnutih razgovora i na taj način je povređen zakon u korist okrivljenog Branka Lazarevića”, navodi se u saopštenju Vrhovnog suda.

Ovi razgovori bi sada trebalo da budu vraćeni u predmet, a tužilaštvo tvrdi da se pomoću njih dokazuje da je Lazarević odavao službene tajne i tako pomogao međunarodnom narko-klanu.

Snimci prisluškivanih razgovora, po stavu tužilaštva, dokazuju da je Lazarević bliskim saradnicima narko-bosa Darka Šarića – Rodoljubu Raduloviću i Radovanu Štrpcu – dostavljao poverljive informacije iz istrage protiv njih. Osim njih trojice, optužen je i Boris Gara, nekadašnji zamenik načelnika Službe za specijalne istražne metode Uprave kriminalističke policije (UKP), jer je poverljive informacije dostavljao Lazareviću.

Tužilaštvo u optužnici ne citira sadržinu razgovora, ali navodi da se u njima čuje da je Lazarević Raduloviću i Štrpcu saopštavao šta preduzima policija – da su prisluškivani i da se protiv njih vodi postupak nakon čega su oni postali oprezniji i promenili način komunikacije.

Među snimcima su i razgovori Radulovića i Ivice Dačića koji je tada bio ministar unutrašnjih poslova. U jednom slučaju Radulović razgovara sa Lazarevićem, deset minuta kasnije sa Dačićem, pa posle dva minuta i sa Šarićem.

Sudsko veće Višeg suda je odluku da se razgovori odbace iz dokaza donelo na osnovu zahteva Lazarevićevih advokata u januaru ove godine. Apelacioni sud potvrdio je ovu odluku.

Da je odluka postala pravosnažna, snimci bi bili zapečaćeni, a javnost sprečena da sazna o čemu su čelnici Ministarstva unutrašnjih poslova razgovarali sa Šarćevim saradnicima.

Republičko javno tužilaštvo, međutim, uputilo je Vrhovnom kasacionom sudu zahtev za zaštitu zakonitosti što je dovelo do ukidanja rešenje Apelacionog suda.

Interesantno je da je predsedavajući sudija u Lazarevićevom postupku koji je odbacio snimke kao dokaze, Danko Laušević, sudio i Dačićevim saradnicima u drugom slučaju, poznatom kao afera „kofer“. Više o tome pročitajte ovde.

Video snimci

Lazarević se u nekoliko navrata susreo i sa Radulovićem što su zabeležile kamere bezbednosnih službi. Sa Radulovićem se viđao i Dačić što se takođe vidi na snimcima koje je objavio KRIK.

Na suđenju Lazarević je negirao krivicu, ali i odbio da iznese odbranu. Naveo je da prvo želi da vidi koje dokaze će sud prihvatiti, pa će se braniti u skladu s tim.

Uloga Dačića ostala je nepoznata jer u ovom postupku nije pozvan ni kao svedok.

Pročitajte sve vesti u vezi sa ovim slučajem.

 

4 Comments

 1. Rastko Ilić kaže:

  To ne dokazuje apsolutno ništa. Izvlačiti zaključke iz 100% privatnih razgovora je uvek osetljivo zato što se često koristi žargon a kaže i ono što se ne misli. Sadržaj neformalnih, privatnih komunikacija je izrazito podložan manipulaciji i u svakom pogledu ne treba isto tretirati ozbiljno, pa po pratećoj logici ni kao dokaz bilo čega = čisto gubljenje vremena da bi se produžio ovaj montiran, politički proces.

  • Пера kaže:

   Тумачење разговора треба да обави суд а не новинар или било ко ко је заинтересован да се пресуда донесе без свих прикупљених доказа, притом износећи апсолутно неквалитетну оцену разговора које и није чуо ( или можда јесте) па због тога и пенуша.

 2. Jaro kaže:

  Jel ima sanse da Krik objavi ove audio snimke?

 3. Rastko Ilić kaže:

  Trebalo bi da je ovo jedan od tih inkriminišućih razgovora – https://m.youtube.com/watch?v=KtT-ZekDWFM ???