Prisluškivani razgovori na suđenju Draginji Bajić

Prisluškivani razgovori na suđenju Draginji Bajić

Specijalni sud u Ustaničkoj (foto: bg.vi.sud.rs)

Na današnjem suđenju Draginji Bajić, supruzi Vitomira Bajića, pokojnog saradnika optuženog narko-bosa Darka Šarića, puštani su prisluškivani telefonski razgovori. Bajić je optužena da je prala novac koji je njen suprug zaradio švercom kokaina, ali i prikrivala stvarno vlasništvo nad nekretninama kako bi sprečila da ih država oduzme.

Piše: Milica Vojinović

Bez dužeg uvoda predsedavajuća sudija Vera Vukotić na današnjem suđenju najavila je preslušavanje prisluškivanih telefonskih razgovora od kojih je neke kao dokaz predložilo tužilaštvo, a neke odbrana.

Preslušano je oko 10 telefonskih razgovora Radeta Stakića koji je ranije u ovom postupku priznao da je učestvovao u pranju novca i osuđen je na šest meseci kućnog zatvora.

Gotovo svi razgovori ukazuju da su Stakić i otac Vitomira Bajića, Milovan, planirali da od Draginje Bajić uzmu imovinu koja se vodila na njeno ime, a koju je njen suprug stekao pre smrti.

„Ja i ti moramo sa nečim da dokažemo da ona nema veze sa tim, da si ti taj koji treba da uzme sve“, govori Stakić u jednom od razgovora.

„Ti si legitimno otac pokojnika. Ona je nelegitimna žena koja je razvedena od njega i sve prisvojila prevarom na sebe“, kaže Stakić Bajiću.

U jednom razgovoru Stakić spominje optuženog Zorana Njeguša i kaže da mu je dao 700.000 evra. Kako se navodi u optužnici, pokojni Bajić je od Njeguša kupio tri lokala na Zlatiboru i to novcem stečenim švercom kokaina, a novac za kupovinu je prenosio Stakić.

„Da napravimo, da pošaljemo pismo ovom Zoranu Njegušu kome sam ja dao 700.000 evra, da odemo u SUP da prijavimo to i kažemo čoveku: ‘Naslednik je Milovan Bajić’“, govori Stakić Bajiću navodeći da će svedočiti za njega „i što nije i što jeste da pravda bude zadovoljena“. Na to mu ovaj odgovara da moraju da se nađu i „naprave“ tužbu protiv Draginje.

Na ove razgovore su imali primedbe advokati, kao i optužena Bajić.

„Meni je jako teško da slušam ovo sve. Ja nisam razvedena, nisam raspuštenica“, rekla je Bajić.

Danilo Šarić, advokat optužene Bajić, rekao je da se vidi da se Stakić i Bajić dogovaraju da preuzmu imovinu Draginje Bajić što je motiv za njihovo lažno svedočenje. Dodao je da se u razgovorima primećuje i mržnja sa kojom Stakić priča o optuženoj.

Tužilac Saša Ivanić naveo je da razgovori dokazuju navode iz optužnice. On se osvrnuo i na tvrdnje advokata da je Stakić lažno svedočio zbog sopstvene koristi.

Vitomir Bajić

„Šta je (Stakić) ishodovao sebi? Jedino što je ishodovao iz ovog krivičnog postupka je osuđujuća presuda“, kazao je tužilac.

Osim prisluškivanih razgovora, danas je prikazan i snimak pretresa stana u kom su Bajići u Beogradu.

Luksuzni stan porodice Bajić

Pretres je obavljen 2010. godine u sklopu istrage koja je vođena protiv Vitomira Bajića zbog šverca droge.

Na početku snimka vide se pripadnici Žandarmerije kako lupaju na vrata i viču „Otvaraj! Policija“, a zatim, kada uđu stan, čuju se povici: „Gore ruke!“ i „Lezi dole!“.

U jednom delu snimka čuje se kako Draginji Bajić inspektor objašnjava da su oni tu zbog njenog supruga. Tada joj daje naredbu o pretresu stana u kojoj su navedena krivična dela za koja se njen suprug sumnjiči, a na snimku se vidi i potpis Draginje Bajić na ovom dokumentu.

Snimak prikazuje scene pretresa nekoliko spavaćih soba sa velikim krevetima i televizorima, kupatila i dnevne sobe. Vidi se kako policajci otvaraju fioke, vade različite papire, kutije i knjige i detaljno ih otvaraju i prelistavaju.

Snimak dokazuje da je optužena Bajić znala da se njen muž sumnjiči za šverc droge, istakao je tužilac, ali i pokazuje da je stan luksuzno opremljen što nije u skladu sa primanjima koja su Bajići prijavili.

Bajić je bio jedan od članova kriminalne grupe Darka Šarića koji su se bavili prodajom droge u Italiji, prema istrazi tamošnjih organa. Uhapšen je 2010. godine u Crnoj Gori i izručen Italiji gde je naredne godine pronađen je mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji. Kako je istraga pokazala, izvršio je samoubistvo.

Njegovoj supruzi Draginji sudi se za pranje oko 240.000 evra kokainskog novca. Ona je, kako tvrdi tužilaštvo, ovim novcem kupila stan na Novom Beogradu. Kako bi sakrila da je pravi vlasnik nekretnina na Zlatiboru i u Beogradu bio Vitomir Bajić i izbegla da ih pravosudni organi oduzmu, Draginja Bajić je vlasništvo nad njima prenosila na druge osobe, piše u optužnici.

Osim njoj u ovom postupku se za pranje para sudi i Nebojši Đokiću i Nemanji Obradoviću, Željku Papiću i fudbalskom menadžeru Zoranu Njegušu.

Pročitajte sve vesti sa suđenja Draginji Bajić

Comments are closed.