Prisluškivani razgovori na suđenju Šariću za pranje novca

Prisluškivani razgovori na suđenju Šariću za pranje novca

Slušanje presretnutih razgovora optuženog Zorana Ćopića nastavljeno je juče na suđenju Darku Šariću za pranje više od 22 miliona evra kokainskog novca.

Piše: Jelena Radivojević

Neki od juče preslušanih telefonskih razgovora koje je Ćopić vodio od aprila do juna 2009. odnosili su se na probleme pri transferu novca iz inostranstva. Čulo se kako se Ćopić sa svojim i Šarićevim saradnicima dogovara o načinu prebacivanja novca i sastavljanju faktura za, kako tužilaštvo tvrdi, fiktivne poslove. Kao i na prethodnom ročištu, neki razgovori ticali su se preuzimanja „Mitrosrema“.

U jednom od razgovora čuje se da Ćopić traži kredit za „Mitrosrem“, a sagovornik ga pita „a ko je gazda?“ Nakon Ćopićevog objašnjenja da još nije izvršen prenos vlasništva, sagovornik mu govori da „sa njima može biti problem što su oni vlasnici“.

Podsetimo, Šarić se 2008. godine dogovarao sa Ćopićem da od njega kupi „Mitrosrem“ za oko 27 miliona evra, ali je problem nastao zbog uslova koje je država postavila prilikom privatizacije. Naime, „Mitrosrem“ je mogla da preuzme samo firma koja ima prihod od 25 miliona evra.

Da bi prebacili „Mitrosrem“ Šariću, pronašli su firmu koja je ispunjavala uslove – „DTM Relations“, čiji su vlasnici bili Branko Lazarević i njegov šurak Nikola Dimitrijević. Iako je Lazarević 2007. godine izašao iz vlasništva neposredno pre nego što je postao šef kabineta tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića, u razgovorima koji su ranije puštani na suđenju čulo se da je on i dalje vodio firmu.

Ovo preduzeće je 2009. preuzelo kontrolu nad „Mitrosremom“.

Prodaja „Mitrosrema“ Šariću, međutim, nije okončana – prekinula ju je policijska akcija „Balkanski ratnik“ i raspisivanje poternice za Šarićem zbog organizovanja mreže trgovine drogom. Prema podacima iz optužnice, Šarić je Ćopiću, u novcu i kroz otplatu dugova, isplatio oko 16,5 miliona evra.

Nikola Dimitrijević je priznao da je prodao firmu Ćopiću i zbog toga je osuđen za pranje novca, a u zamenu je dobio godinu dana kućnog zatvora.

Tužilaštvo nije ispitivalo eventualnu umešanost Lazarevića u pranje novca, ali je protiv njega u toku drugi postupak – sudi mu se da je Šarićevim saradnicima 2008. i 2009. odavao poverljive podatke iz istrage koju je policija vodila protiv njih.

Ćopiću se pred Specijalnim sudom sudi u odsustvu, a u međuvremenu je u Bosni i Hercegovini osuđen na četiri godine zatvora zbog pranja Šarićevog kokainskog novca.

Podsetimo, suđenje je u februaru krenulo iznova zbog izmene sudskog veća – novim godišnjim rasporedom predsednik suda Aleksandar Stepanović je sudiju Aleksandra Trešnjeva vratio u krivično odeljenje.

Nakon iznošenja uvodnih reči advokata i odbrana optuženih, suđenje je nastavljeno tamo gde je prekinuto pre promene veća – jer su se tužilac i advokati saglasili da nema potrebe za ponovnim prikazivanjem već izvedenih dokaza.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za pranje novca 

Pročitajte sve vesti sa suđenja Branku Lazareviću

 

Comments are closed.