Prikazani snimci ubistva Nikole Bojovića

Prikazani snimci ubistva Nikole Bojovića

Potresni i uznemirujući snimci ubistva Nikole Bojovića iz aprila 2013, koji su dokazi protiv optuženih u ovom postupku, prikazani su danas na monitorima u sudnici. Na jednom od snimaka vidi se kako ubica čeka Bojovića, potom u njega puca dok žrtva pokušava da izbegne metke.

Piše: Bojana Pavlović

Nekoliko kamera sa obližnje trafike i kopirnice iz različitih uglova pokrivaju mesto na kom je ubijen Bojović, a pušteni snimci obuhvataju desetak minuta pre i posle ubistva.

Vidi se da se dvojica muškaraca oko 6:45 ujutru kreću ulicom Topličin venac, a potom skreću u Carice Milice gde se razdvajaju. Viši muškarac u tamnoj odeći sa crnim kačketom prelazi ulicu i udaljava se, dok niži u sivoj jakni sa belim kačketom ostaje da čeka u jednom od ulaza u ulici držeći ruku u torbi.

Desetak minuta kasnije iskočio je iz zasede zapucao u Bojovića koji je pao na zemlju i menjajući položaj tela pokušavao da izbegne metke. Napadač je nastavio da obilazi oko njega i puca, a potom se udaljio ka Brankovoj ulici.

Nekoliko minuta niko od prolaznika nije prišao ranjenom Bojoviću – prvi se zaustavio vozač plavog pežoa koji je izašao iz kola i krenuo za ubicom, a potom se vratio i telefonirao. Nedugo zatim stigla je policija.

Zbog osetljivog sadržaja, sudija Vladimir Duruz pitao je članove porodice da li žele da ostanu u sudnici tokom puštanja snimaka, a Bojovićeva majka i sestra odlučile su da ne prisustvuju. U sudnici i publici posle prikazivanja zavladao je muk.

Sudski veštak Marija Đurić Srejić, profesorka anatomije Medicinskog fakulteta, koja je upoređivala snimke, utvrdila je da su na svim ista dvojica muškaraca i da su to najverovatnije optuženi Saša Cvetanović i  Ratko Koljenšić.

„Na osnovu visine tela, konstitucije tela, načina kretanja, morfoloških karakteristika glave može da se tvrdi da su na snimcima iste osobe. Prva osoba je tamne kose, viša, dugih nogu i dugog koraka. Drugi muškarac je debeo, zdepast, širokih kukova i nogu u iks“, ispričala je Đurić Srejić, a potom dodala da je prva osoba verovatno Koljenšić, a druga Cvetanović.

Na pitanje sudije zašto koristi reč „verovatno“, profesorka je objasnila da samo DNK nalaz sa potpunom pouzdanošću može da potvrdi nečiji identitet, dok se kod ovakvih veštačenja uvek govori o verovatnoći.

Ona je rekla da je veštačenje Koljenšića rađeno na osnovu fotografija koje je poslala policija Crne Gore, dok je Cvetanovića u zatvoru pregledala komisija veštaka.

Cvetanović je optužen kao direktni izvršilac ubistva, dok se Koljenšiću stavlja na teret da mu je u tome pomogao – ilegalno ga prevezao iz Crne Gore, obezbedio stan, automobil i oružje.

Na današnjem suđenju svedočio je i Ratko Vujović, vlasnik stana koji je Koljenšić iznajmio za boravak i skrivanje. Vujović je posvedočio da je Koljenšiću izdao stan sredinom aprila.

„Rekao je da se bavi proizvodnjom tekstila i da planira da započne posao u Beogradu i da će u stanu boraviti on i koleginica koja sa njim radi. Imao je šareni džemper i donji deo trenerke i crnogorski naglasak“, kazao je Vujović.

Koljenšića više nije video, a novac za kiriju stizao mu je autobusom iz Crne Gore, rekao je svedok. Policija ga je pozvala u julu 2013. sa nalogom za pretres. Pošto Vujović nije imao ključ, vrata su obili i stan zatekli sređen.

Prilikom pretresa policija je iz stana odnela tri punjača za telefon, hemijsku olovku i erotski časopis koji nije njegov, a na kome je policija kasnije pronašla Cvetanovićeve otiske prstiju.

„Taj detalj je bio upečatljiv i smešan jer je časopis iz sedamdesetih godina pa sam upamtio“, rekao je svedok, međutim sudija ga je podsetio da u svom iskazu u tužilaštvu ovo nije spomenuo.

„Mislim da me nisu ni pitali o predmetima koji su uzeti iz stana“.

Optuženi Cvetanović pitao je svedoka da li je iz stana uzeta i čaša na kojoj je policija pronašla njegov DNK i koja je uvrštena u dokaze, a kako tvrdi nema je na spisku oduzetih stvari na šta je svedok rekao da se ne seća da je uzeta čaša.

Nikola Bojović ubijen je krajem aprila 2013. Ubistvo je naručio nedavno ubijeni Slobodan Šaranović kao osvetu za ubistvo brata, piše u optužnici. Šaranović je verovao da je za ubistvo njegovog brata Branislava koje se dogodilo 2009. odgovoran kriminalac Luka Bojović, brat ubijenog Nikole.

Pročitajte sve vesti sa suđenja za ubistvo Nikole Bojovića.

Pročitajte detalje o tome kako je funkcionisao Šaranovićev klan.

Comments are closed.