Prijatelj Saleta Mutavog uhapšen zbog ubistva

Prijatelj Saleta Mutavog uhapšen zbog ubistva

(foto: Obri Belford)

Veljko Belivuk, vođa navijača Partizana i prijatelj ubijenog Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, uhapšen je zbog sumnje da je ubio Vlastimira Miloševića. Belivuk će sutra biti priveden u tužilaštvo.

Piše: Bojana Pavlović

Telo Miloševića sa prostrelnom ranom na glavi pronađeno je prošle nedelje na tramvajskim šinama u ulici Kraljice Marije u centru Beograda. Kako su preneli mediji, na licu mesta nađene su čaure od metaka, ali ne i oružje kojim je počinjeno ubistvo.

Policija je juče uhapsila osumnjičene za Miloševićevo ubistvo – Veljka Belivuka, jednog od najbližih prijatelja vođe navijača Partizana i osuđenog narko-dilera Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi koji je ubijen u oktobru prošle godine i još jednu osobu čiji identitet nije potvrđen.

Stanković je 2013. godine osuđen na pet godina zatvora zbog prodaje droge, ali kaznu nije odslužio. KRIK je otkrio da je sud Stankoviću 12 puta odložio odlazak u zatvor, između ostalog i zbog ugovora koje je potpisao sa klubom Partizan.

Belivuk je sa Stankovićem bio jedan od vođa grupe navijača Partizana pod imenom „Janjičari“. Ova grupa huligana, koju su činili uglavnom bivši navijači drugih klubova, preuzela je do kraja 2013. južnu tribinu od do tada vodeće grupe „Alkatraz“. Članovi „Alkatraza“ bili su pohapšeni ili u bekstvu zbog ubistva francuskog državljanina Brisa Tatona.

Mesec dana posle Stankovićevog ubistva u intervjuu za „Newsweek“ Belivuk je ispričao da su na južnu tribinu došli kao obezbeđenje članova „Alkatraza“, ali da su ubrzo uvideli da „nije ispravno to što oni rade“, pa su rešili da stvar uzmu u svoje ruke.

U vezi sa uspostavljanjem prevlasti je i događaj iz decembra 2013. kada je grupa maskiranih mladića upala i bejzbol palicama demolirala kafić „Holivud“ na Karaburmi u vlasništvu vođe „Alkatraza“ Aleksandra Vavića.

„Ušli smo u otvoren sukob s tim nebitnim Vavićem, koji je prethodno ovde predstavljao strah i trepet“, rekao je Belivuk za „Newsweek“ ne spominjući demoliranje kafića.

Policija je uhapsila počinioce, među njima i Belivuka. Krivičnu prijavu protiv njega u ovom slučaju, međutim, tužilaštvo je odbacilo.

Prebijanje Vazurinog obezbeđenja

Veljko Belivuk

Veljko Belivuk (desno)

Nakon preuzimanja tribine, „Janjičari“ su počeli da rade kao obezbeđenje članova uprave kluba Partizan. Jednom priIlikom, dok je publika skandirala protiv uprave, ispod lože u kojoj su sedeli članovi rukovodstva jedan do drugog poređali su se navijači sa južne tribine da zaštite čelnike kluba.

Za Belivuka je šira javnost čula krajem aprila prošle godine nakon prebijanja članova obezbeđenja direktora kluba Miloša Vazure na parkingu u Humskoj ulici ispred Partizanovog stadiona. Sigurnosne kamere snimile su ovaj nasilni događaj. Belivuk je udario laktom u lice Vazurinog telohranitelja od čega je ovaj pao na zemlju. On i još jedan član grupe – Darko Ristić nastavili su da ga šutiraju petom u glavu posle čega on ostaje da leži na betonu gotovo nepomičan.

Snimak ovog nasilnog događaja potresao je javnost u Srbiji ne samo zbog izrazito nasilnog sadržaja, već i zbog toga što posle napada niko nije bio uhapšen, iako je počinioce bilo lako identifikovati na osnovu snimka. Belivuk i Ristić uhapšeni su tek nakon deset dana. Stanković je prisustvovao tuči, ali protiv njega tužilaštvo nije podnelo prijavu.

Belivuk je sa tužilaštvom sklopio sporazum o priznanju krivičnog dela. Na sudu nije negirao da je učestvovao u prebijanju i rekao da je bio isprovociran.

„Boža je meni opsovao mrtvu majku što je mene jako iznerviralo jer Boža zna da ja od devete godine nemam ni oca ni majku i da sam jako osetljiv na to kad mi neko spomene roditelje. Nakon što mi je opsovao majku ja sam ga laktom desne ruke udario u predelu jagodice sa njegove leve strane. Od udarca koji sam mu zadao, Boža je odmah pao na zemlju“, ispričao je Belivuk i dodao „izrevoltiran rečima koje mi je uputio, ja sam se vratio i još jednom ga udario nogom u predelu lica.“

Direktor kluba Miloš Vazura na sudu je posvedočio da nije video ko je pretukao ljude iz njegovog obezbeđenja. Belivuk je osuđen na godinu dana kućnog pritvora, a Ristić na godinu i deset meseci zatvora.

Tenzije između članova uprave i navijača u međuvremenu su se smirile. O tome svedoči i činjenica da su igrači Partizana posle ubistva Stankovića izašli na teren u majicama sa njegovim likom. Članovi uprave nisu videli ništa loše u tome da igrači državnog kluba nose odaju počast narko-dileru.

„Dato je da se obuku i to je kraj priče, nema rasprave. Da vidim ko će da kaže da neće. Eto, kada moram tako da kažem. Da vidim ko će da zabrani da se obuku majice s likom mog pokojnog brata?“, ispričao je Belivuk za „Newsweek“.

Pomenuti intervju Belivuk je dao u konferencijskoj sali kluba Partizan.

Obezbeđenje noćnih klubova

Belivuk i Ristić učestvovali su i u tučama na prestoničkim splavovima na kojima su radili kao obezbeđenje.

U oktobru 2007. godine Belivuk je napao dvojicu mladića ispred splava „BlayWatch“ gde je radio kao šef obezbeđenja. Godinu dana kasnije optužen je za teško ubistvo u pokušaju. Svedoci su tokom postupka menjali iskaz, pa je u septembru 2015. optužnica izmenjena – umesto za pokušaj ubistva, Belivuku se na teret stavljalo nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na pet meseci i 15 dana zatvora. U martu 2016. godine ovu odluku je potvrdio i Apelacioni sud.

Darko Ristić, zvani Meda, osuđen je u Kruševcu na uslovnu kaznu zbog prebijanja.

U javnost su procurila i dva snimka sigurnosnih kamera beogradskih klubova u kojima rade Stankovićevi saradnici koji prikazuju nasije. Tako se videlo kako Ristić i petorica nabildovanih momaka prebijaju dvojicu posetilaca kluba.

Na drugom snimku Ristić je  na ulazu u klub nokautirao Zorana Jakšića, jednog od vodećih ljudi narko-klana Amerika.

Legalni poslovi

Belivuk je negirao da ima bilo kakve veze sa nelegalnim poslovima. Za „Newsweek“ je rekao da ima porodicu i da radi kao i svi drugi.

„Radim normalno kao i drugi, ide mi staž, plaćam poreze državi“, rekao je Belivuk.

U njegovom je vlasništvu firma „Alur group“. Firma je osnovana 2012. godine i registrovana je za trgovinu delovima za motorna vozila. Budući da nikada nije predala nijedan finansijski izveštaj, nije poznato da li firma zaista posluje.

Više detalja o ubijenom vođi navijača Aleksandru Stankoviću pročitajte u posebnoj priči. 

1 Comment

  1. Oliver kaže:

    Pa opet ista matrica, olos od sudija za koje odgovorno tvrdim da su rak rana ovog drustva, lika zbog prebijanja neke osobe osudi na uslovnu kaznu, a nekom obicnom gradjaninu za samar odvale 2 godine ???!!!! I zasto niko ne pise o tim sudijama, zasto se javno ne napise ko je doneo takvu presudu, i slicne presude ? A znate o SNS da pisete romane !!!