Presuda u slučaju „Tilt“ sledeće nedelje

Presuda u slučaju „Tilt“ sledeće nedelje

Milovan Tadić (desno)

Tužilaštvo je zatražilo da sud Milovana Tadića osudi zbog povreda koje je kao radnik obezbeđenja noćnog kluba „Tilt“ u decembru 2015. naneo gostu Slobodanu Vukiću tvrdeći da je tokom suđenja dokazano da je Vukić od tih povreda preminuo. Tadić je u završnim rečima izjavio saučešće Vukićevoj porodici, istakao da mu je žao, ali ponovio da se ne oseća krivim. Sudija je zakazala izricanje presude za 14. april. On je u februaru uhapšen kao član grupe Veljka Belivuka.

Piše. Bojana Pavlović

U završnim rečima tužiteljka Milana Boričić istakla je da je tužilaštvo nesumnjivo dokazalo navode iz optužnice – da je povreda koju je Tadić zadao Vukiću dovela do njegove smrti i zatražilo da bude osuđen na višegodišnju zatvorsku kaznu. 

„Tokom događaja potvrđuje se veza između povređivanja i smrtne posledice“, istakla je Boričić.

Ona je navela i da je Tadićevu odbranu tužilaštvo ocenilo kao neuverljivu i protivrečnu i usmerenu na izbegavanje krivice. Tadić je, podsetimo, ispričao da je udario Vukića, ali ne u stomak, već u butinu – što je opovrgnuto snimcima sigurnosnih kamera. 

Tužiteljka je navela da je Vukić bio u neravnopravnom položaju, da su ga prebili pripadnici obezbeđenja poznati po tome da upotrebljavaju silu prema gostima. Boričić je tražila od suda da Tadića proglasi krivim i osudi ga na višegodišnju kaznu, ali nije precizirala na koliko godina.

Advokat Rade Terzić koji je na suđenju zastupao porodicu Vukić istakao je da su se o uzroku smrti izjašnjavali brojni veštaci koji su utvrdili posrednu vezu između povrede i smrtnog ishoda.

„Osnovni razlog zbog kog je Vukić dospeo u životnu opasnost jeste povređivanje. Nesumnjivo je da okrivljeni takvu posledicu nije želeo, ali je takođe nesumnjivo da ju je izazvao“, rekao je Terzić.

Tadićev advokat Nikola Ristović tražio je da njegov branjenik bude oslobođen i istakao da se u ovom slučaju ne radi o krivičnom delu jer nema direktne uzročno-posledične veze između povrede i smrti inema umišljaja jer se Tadić branio. 

On se osvrnuo i na medijsko izveštavanje sa ovog suđenja i istakao da je u gotovo svakom izveštaju kršena pretpostavka nevinosti njegovog branjenika.

Tadić je istakao da je sagasan sa završnim rečima svog advokata, još jednom je izjavio saučešće Vukićevoj porodici i istakao da mu je žao, ali ponovio da se ne oseća krivim.

Vukić je preminuo u januaru 2016, od povreda zadobijenih u tuči sa članovima obezbeđenja kluba „Tilt“. Njega je obezbeđenje izbacilo iz kluba jer je navodno pravio probleme za šankom. On je nasrtao na vrata kada ga je neko od radnika udario u glavu, a Tadić šutnuo nogom u stomak. Tadić je tvrdio da ga je Vukić napao s leđa, a da ga je on nogom udario u butinu. Ovo je, međutim, opovrgnuto pregledanjem snimaka događaja. U postupku su svedočili i drugi članovi obezbeđenja koji su naveli da nisu videli udarac.

Dok je trajalo suđenje za događaje ispred kluba „Tilt“, Tadić je uhapšen zbog prodaje droge. Mladić koji je uhapšen s njim preuzeo je krivicu na sebe te je Tadić oslobođen. Kada je na suđenju trebalo da svedoči policajac koji ga je uhapsio, u publici se kao podrška pojavio Veljko Belivuk. 

Belivuk je krajem 2016, posle ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi, preuzeo upravljanje navijačko-kriminalnom grupom. Članovi grupe obezbeđivali su klubove i splavove, prodavali drogu, ali i učestvovali u brojnim nasilnim incidentima. Belivuk je bio optužen za pomaganje u ubistvu, ali je oslobođen. Tadić se tada pojavljivao u sudnici kao podrška.

Tokom godina grupa je jačala zahvaljujući jakim vezama u policiji i politici. Blizak ovoj grupi bio je generalni sekretar vlade Novak Nedić, a žandarm Nenad Vučković Vučko bio je veza između grupe i vrha policije.  

Grupa se u međuvremenu priključila se sukobu u podzemlju koji se vodi između dva jaka kriminalna klana – kavačkog i škaljarskog a u kome je život izgubilo oko 50 ljudi. 

Belivuk je sa još nekoliko osoba uhapšen početkom februara, a sumnjiče se da su pod paravanom navijačke grupe „Principi“ vršili krivična dela kako bi stekli imovinsku korist i primat u podzemlju. Protiv njih se vodi istraga zbog tri ubistva, otmica, pranja novca i posedovanja oružja. Tadić je takođe tada uhapšen, a na teret mu se za sada stavlja samo pripadništvo kriminalnoj grupi. Više pročitajte ovde. 

Pročitajte sve vesti sa ovog suđenja

Comments are closed.