Presuda o zemlji koju je prisvojila porodica Mali „zarobljena“ u sudu

Presuda o zemlji koju je prisvojila porodica Mali „zarobljena“ u sudu

Siniša Mali (foto: youtube)

Iako je Privredni sud u Pančevu u maju prošle godine doneo odluku da deset hektara zemlje koju je pre 13 godina nezakonito prisvojila porodica gradonačelnika Beograda Siniše Malog mora da vrati državi, ova odluka nije prosleđena na dalje odlučivanje. Stranke su se žalile na presudu, ali sud nije uspeo da jednoj firmi uruči žalbu druge.

Piše: Jelena Radivojević

Predmet je mesecima „zarobljen“ u sudu u Pančevu zbog nemogućnosti da se žalba „Alfa proteina“ uruči firmi „Compost group“. Obe firme žalile su se na presudu u septembru prošle godine

Iz suda je KRIK-u rečeno da nije poznato kada bi slučaj mogao da bude prosleđen Privrednom apelacionom sudu na dalje odlučivanje.

Krajem maja sud je naložio da se iz katastra kao vlasnik zemlje izbriše firma „Compost group“ koju kontroliše Mali, a upiše Republika Srbija. Sudija Boško Vuković napisao je u presudi da je ugovor na osnovu kog je firma Malog došla do zemlje „ništavan“.

Preduzeće „Alfa Protein“ sklopilo je martu 2005. godine ugovor o prodaji sporne zemlje nedaleko od Vršca firmi „Compost group“ u vlasništvu porodice gradonačelnika Beograda Siniše Malog. Vlasnik „Alfa Proteina“ u to vreme bio je Srđan Gajić.

Porodica Mali, međutim, nikad nije platila cenu koja je bila predviđena ugovorom.

Protiv njih zbog toga nikada nije vođena istraga, dok je Gajić 2015. godine osuđen na dve godine uslovno jer je potpisao da je od njih primio novac i tako „Compost groupu“ omogućio da ostvari protivpravnu imovinsku korist.

Državno pravobranilaštvo je 2007. godine tužilo Gajićev „Alfa protein“ i Malijev „Compost group“ i tražilo da se ugovor poništi i zemlja vrati državi. Postupak je zatim stao 2009. godine, da bi bio nastavljen u novembru 2015. godine – nepunih mesec dana nakon što je KRIK otkrio da je Mali nelegalno prisvojio državnu zemlju.

Vlasništvo „Compost groupa“ Mali je sredinom 2013. besplatno preneo na porodičnog prijatelja Ivicu Đolića, ali je Marija Mali, gradonačelnikova bivša supruga u intervjuu za KRIK objasnila da je Đolić samo fiktivni vlasnik.

„Đolić je suprug moje kume – ja sam ga preporučila. On je samo fiktivno vlasnik, ali činjenica je da je to Sinišina firma,“ rekla je.

Pročitajte kako je porodica gradonačelnika nezakonito prisvojila zemlju kod Vršca

Pročitajte o drugim sumnjivim poslovima Siniše Malog

1 Comment

  1. Maju kaže:

    Kako je peivatna firma alfa protein prodavala drzavno zemljiste..nije mi jasno?Ako ovaj Mali nije platio,zemlja treba da ide prodavcu?