Premijerka u skupštini pitana o KRIK-ovim otkrićima

Premijerka u skupštini pitana o KRIK-ovim otkrićima

Dvodnevnu skupštinsku raspravu o izboru premijerke Ane Brnabić obeležila su pitanja o mogućem sukobu interesa, njenoj imovini, vezama sa ljudima iz bliskog okruženja predsednika Aleksandra Vučića – temama koje je otkrio KRIK.

Piše: Bojana Pavlović

Nakon što je predstavila svoj plan rada buduće vlade, poslanici opozicije juče su u više navrata buduću premijerku pitali u vezi sa otkrićima koja je KRIK objavio u njenom profilu u bazi imovine političara.

Vojislav Šešelj rekao je da najavljeno uvođenje digitalizacije mandatarku može dovesti u sukob interesa jer je za izradu neophodnih softvera ranije već bila angažovana firma koju vodi njen brat Igor Brnabić.

„Šta je tu meni problem? Da li ste vi u sukobu interesa zbog toga što je već angažovana firma ´Asseco SEE´, da radi te poslove za vladu? Da li je to tačno?“, rekao je Šešelj i dodao da je problem što još nije raspisan tender koja će se firma angažovati.

Do podatka da je mandatarkin brat jedan od direktora firme „Asecco“ KRIK je došao tokom istraživanja imovine političara. KRIK je otkrio i da je kompanija dobila nekoliko desetina javnih nabavki poslednjih godina kod različitih ministarstava, institucija i javnih preduzeća.

Brnabićeva je istakla da je potencijalni sukob interesa prijavila Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Ukoliko na tenderu kao izvođač „Asecco SEE“, čiji je moj rođeni brat direktor, pobedi na tenderu, ja treba o tome da obavestim Agenciju za borbu protiv korupcije da bi Agencija uzela dokumentaciju na uvid i procenila nezavisno da li je taj posao namešten ili nije.“

Dodala je i da ne zna da li je firma „Asecco“ dobila bilo koji posao od države od kad je ona ministarka.

Šešelj je spomenuo i dva prekršaja mandatarke koje je KRIK takođe objavio u svojoj bazi, a nisu se našli u biografiji dostavljenoj poslanicima – vožnju u pijanom stanju i kršenje Uredbe o proizvodnom otpadu.

Na Šešeljevo pitanje da li je istina da je počinila ove prekršaje, Brnabićeva je potvrdno klimnula glavom, ali nije o njima govorila.

Pitanje o vezama buduće premijerke sa gradonačelnikom Beograda Sinišom postavio je predsednik pokreta „Dveri“ Boško Obradović.

Podsetimo, ona je osnovala firmu sa beogradskim advokatom Igorom Isailovićem, desnom rukom gradonačelnika Malog, što je takođe otkrio KRIK. Isailović je asistirao Malom u mnogim koruptivnim poslovima i sastavljao dokumentaciju za njegove firme.

Obradović se pozvao i na podatke iz imovinskog kartona sa sajta KRIK-a buduće premijerke.

„Da li je tačno da vam je rata za kredit za stan u centru Beograda, od 400 m2 u vrednosti od pola miliona evra, veća od plate u Vladi, i odakle finansirate plaćanje ovog kredita?“ i dodao da se isto pitanje odnosi i na poreklo imovine ministara Zlatibora Lončara i Aleksandra Vulina.

Ova pitanja Obradović je mandatarki postavio na početku svog obraćanja, ali na njih nije dobio odgovor. Brnabićeva je odgovarila na njegova pitanja koja nisu u vezi sa imovinskim kartonom.

Sanda Rašković-Ivić podsetila je na slučaj kada je Brnabićeva, kao direktorka firme „Continental wind“ odbranila Vučićevog kuma Nikolu Petrovića od optužbi da je tu firmu reketirao.

„Nekoliko meseci pre ulaska u Vladu javnost je saznala za vas, jer je bio neki skandal između firme u kojoj ste vi radili i između kuma gospodina Vučića, tadašnjeg predsednika Vlade. Vi ste tada stali na stranu kuma. Ja ovo nisam saznala od ´radio Mileve´, nego je o tome izveštavao i pisao KRIK, koji je pre neki dan dobio za svoje izveštavanje prestižnu svetsku nagradu“.

Na izlaganje Rašković-Ivić buduća premijerka nije odgovarala.

Pročitajte blog o vezama premijerke i ljudi bliskih Vučiću 

Pročitajte KRIK-ova otkrića o članovima nove vlade 

Comments are closed.