Predstavnici vlasti i tabloidi danima pokušavaju da diskredituju KRIK i njegovog sagovornika

Predstavnici vlasti i tabloidi danima pokušavaju da diskredituju KRIK i njegovog sagovornika

Danima nakon što je KRIK objavio intervju u kome je Boban Bogdanović otkrio da mu je prijatelj Aleksandar Gligorijević zvani Puke, inače visokorangirani član grupe Veljka Belivuka, poverio detalje o ubistvu srpskog političara Olivera Ivanovića, predstavnici vlasti i tabloidi blate Bogdanovića i tvrde da KRIK pokušava da kriminalizuje državu, da utiče na izbore i za ubistvo okrivi predsednika Aleksandra Vučića.

Piše: KRIK

Umesto da provere Bogdanovićeve navode, državni organi i tabloidi vode zajedničku orkestriranu kampanju u pokušaju da diskredituju sagovornika KRIK-a i njegovo svedočenje o ubistvu Ivanovića.

Najpre je MUP, istog dana kada je objavljen intervju, uputio saopštenje u kom je istakao da „Bogdanović nije izneo nijednu novu činjenicu“, ali da za svoje tvrdnje nije ponudio dokaze.

Ovo saopštenje navodi na zaključak da je policija odranije imala saznanja koja je  Bogdanović izneo – da je na Ivanovića pucao Ljubomir Lainović, po nalogu biznismena Zvonka Veselinovića, u čemu je kao logistička podrška učestvovao i Veselinovićev kum Milan Radoičić. Novac je Lainoviću, prema svedočenju Bogdanovića, poslao Veljko Belivuk. Ako ovi podaci za policiju nisu novi, onda nije jasno zbog čega nije otvorena istraga, već je postupak već četiri godine u predistražnoj fazi.

Kampanju je sutradan započeo ministar Aleksandar Vulin koji je Bogdanovića više puta tokom konferencije za novinare oslovio pogrdnim nadimkom Pacov i naveo da Bogdanović prepričava svoje razgovore „sa pokojnicima o pokojnicima“ te da se njegove tvrdnje ne mogu proveriti. Lainović se, međutim, za sada i dalje vodi kao nestala osoba, nije zvanično potvrđeno da je on ubijen niti da se o tome vodi bilo kakva istraga.

Vulin je izneo i kontradiktorne tvrdnje – da će zbog laži koje izneo policija protiv Bogdanovića podneti krivičnu prijavu za neprijavljivanje krivičnog dela i učinioca. 

Odmah za Vulinom, hajku su u narednim danima nastavili i tabloidi bliski vlastima koji su iznosili brojne optužbe na Bogdanovićev račun – da je prevarant, kockar i da je bez dozvole snimao seksualni odnos – u pokušaju da ga diskredituju kao svedoka, odnosno pokažu da je on neko kome se ne sme verovati.

Tabloidi osim toga vode i istrage – utvrđuju gde je Lainović navodno bio za vreme ubistva, ali oslobađaju od krivice i Belivuka tvrdeći da zbog toga što je bio u pritvoru nije mogao da učestvuje u pripremi ubistva.

Dok se upinju da dokažu da je njegovo svedočenje neistinito – izbegavaju da spomenu koju su ulogu navodno Veselinović i Radoičić imali u zločinu. Jedino što Bogdanović po njima nije slagao jeste da predsednik Aleksandar Vučić nema nikakve veze sa ubistvom Ivanovića. 

Nisu izostale ni optužbe na račun KRIK-a. Najpre je Vulin optužio redakciju da kriminalizuje državu i izbore, a potom su ove tvrdnje ponovili i drugi predstavnici vlasti i tabloidi koji tvrde da je intervju snimljen pre šest meseci pa pušten pred izbore. Ovu neistinitu tvrdnju izneo je i predsednik Aleksandar Vučić u intervjuu za jutjub kanal tabloida Objektiv.

KRIK je intervju sa Bogdanovićem snimio nedelju dana pred objavljivanje.

Pogledajte intervju:

Comments are closed.