Predao se još jedan Šarićev saradnik

Predao se još jedan Šarićev saradnik

Petar Obradović iz Kragujevca, optužen da je kao član narko-klana Darka Šarića učestvovao u  prekograničnom švercu 1,8 tona kokaina, u petak se predao srpskoj policiji.

Piše: Bojana Jovanović

Obradović se posle pet godina bekstva predao u petak nakon čega je sproveden u Okružni zatvor u Beogradu, rekla je Tanjugu portparolka Višeg suda u Beogradu Bojana Stanković.

Prošle nedelje je slobode lišen još jedan Šarićev saradnik – Nebojša Sretenović.

Obradocvić je optužen da je kao član ogranka grupe u Argentini učestvovao u nabavci, skladištenju i švercu kokaina u Evropu. Na njegovo ime, koga su članovi grupe zvali Pero i Rope, iznajmljen je stan u Buenos Ajresu u kome su boravili članovi grupe, ali je bio uključen i u prebacivanje kokaina na prekookenanski brod, piše u optužnici.

Ova optužnica podignuta je u oktobru 2012. godine i detaljno opisuje način na koji je grupa nabavljala i transportovala drogu, ali i kako je uspela da je spasi od policijske zaplene.

Članovi grupe su, piše u optužnici, kokain nabavljali od kriminalnih grupa iz Kolumbije, Bolivije i Perua tako što su automobil „pasat“ ostavljali na unapred dogovorenom mestu. Prodavci bi potom smeštali kokain, a oni preuzimali automobil „bez direktnog kontakta i viđanja između pripadnika ovih kriminalnih grupa“.

Drogu su zatim prevozili do kuće u La Plati, mestu nedaleko od argentinske prestonice Buenos Ajres, gde su „najmanje 1.825 kilograma“ stavljali u burad za vodu zakopanu u zemlju, piše u optužnici. Potom su čekali da optuženi Rodoljub Radulović po nalogu Darka Šarića organizuje dolazak prekookeanskih brodova „Verti“ i „Golden“ kojima bi se kokain transportovao u Evropu, navodi tužilaštvo.

Obradović je, piše u optužnici, po dobijenoj informaciji da je prekookeanski brod „Verti“ usidren nedaleko od obale, sa četiri člana grupe upakovao kokain u vodonepropusne torbe. Drogu su potom prevezli od kuće do obale, a zatim utovarili u gumeni čamac. Njime je kokain trebalo da prebace do prekookeanskog broda, ali su imali problema.

Na čamcu je tokom vožnje otkazao motor, pa su morali da odlože prebacivanje kokaina. Tom prilikom su izgubili 30 kilograma kokaina, ali su ostatak uspeli da prebace na brod narednih noći, piše u optužnici.

Droga nikada nije pronađena jer su, kako se sumnja, iz srpske policije koja je bila uključena u međunarodnu akciju curile informacije ka članovima kriminalne grupe. Grčka policija pretresla je brod, ali kokain nije pronađen – grupa je drogu izbacila nedaleko od španske obale, piše u optužnici.

Obradović je za ovaj posao dobio najmanje 200.000 evra, navodi tužilaštvo.

Pročitajte sve vesti sa suđenja

Pročitajte optužnicu (samo za registrovane članove)

Comments are closed.