Pravosnažno oslobođeni za učestvovanje u ubistvu Darmanovića

Pravosnažno oslobođeni za učestvovanje u ubistvu Darmanovića

(Gorgija Darmanović) (foto: Fejsbuk)

Sreten Matejić i Saša Đurđanović pravosnažno su oslobođeni optužbi da su pomogli prilikom ubistva Gorgije Darmanovića 2018. godine, saopštio je Apelacioni sud u Beogradu. Za ubistvo je bio osumnjičen kruševački kriminalac Dejan Stanković zvani Ždrokinac, ali je ubijen dok je trajala istraga protiv njega.

Piše: Milica Vojinović

„Potrebno da se sa potpunom izvesnošću dokaže da su okrivljeni izvršili krivično delo koje im se stavlja na teret. U konkretnom slučaju nema takvih dokaza“, navodi se u odluci Apelacionog suda.

Kako je tvrdilo tužilaštvo Matejić i Đurđanović pomogli su Stankoviću tako što mu je Matejić nabavio motor, a Đurđanović ga odvezao na mesto likvidacije i pomogao mu da pobegne nakon ubistva. 

Sud ih je, međutim, oslobodio u novembru prošle godine. Sudija Ivana Ramić istakla je da tužilac nije dokazao da su uradili ono što im se stavlja na teret, niti da su bili svesni da učestvuju u krivičnom delu. 

Na presudu se žalio tužilac, ali je Apelacioni sud u Beogradu odbacio žalbu i potvrdio presudu. 

Osumnjičenom ubici Dejanu Stankoviću nije se sudilo pošto je ubijen pre podizanja optužnice, a Matejić i Đurđanović negirali su krivicu.

Đurđanović je na sudu ispričao da je na dan ubistva na Novom Beogradu čekao Stankovićevog sina Vojina u jednoj kladionici, kao i da je Stankovića slučajno sreo dok je prolazio motorom nedaleko od mesta likvidacije i da ga je povezao.

Matejić je u svojoj odbrani naveo da nema veze sa zločinom i da se inače bavi preprodajom motora, pa je tako jedan prodao Stankoviću.

Likvidacija Ždrokinca

Stankoviću se ranije sudilo za ubistvo kruševačkog stomatologa, ali je oslobođen sticajem neobičnih okolnosti – sud nije mogao da utvrdi da li DNK pronađen na mestu ubistva pripada njemu ili njegovom bratu blizancu.

Ubijen je u Kruševcu u junu 2018. Za njegovo ubistvo trenutno se sudi grupi poznatog kruševačkog kriminalca Zorana Jotića Jotke koji je, kako tvrdi tužilaštvo, organizovao njegovo ubistvo jer je verovao da je Stanković kriv za likvidaciju njegovog najboljeg prijatelja i saradnika Gorana Petrovića Pete.

I Stankovićev sin Vojin je ubijen – upucan je ispred jednog lokala u centru Kruševca mesec dana pre Stankovića, a za njegovo ubistvo optužen je član grupe Zorana Jotića Jotke.

Ubijeni Darmanović je deo života proveo u Južnoj Africi, a u Srbiju se vratio 2014. godine. I dalje dobro znao šta se dešava u tamošnjem podzemlju, kako je ispričala za KRIK južnoafrička istraživačka novinarka Mendi Viner. Zanimljivo je da je i Dejan Stanković takođe jedan deo svog života proveo u Južnoj Africi.

Pročitajte više o ubistvu Darmanovića

Comments are closed.