Povereniku tužba zbog Savamale

Povereniku tužba zbog Savamale

Rodoljub Šabić (foto: krik.rs)

Republičko javno tužilaštvo tužilo je Poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića jer je naložio da se javnosti otkrije biografija tužioca koji vodi slučaj Savamala. 

Piše: Bojana Pavlović

U tužbi piše da je Šabić „nalogom da se javnosti da biografija tužioca iz Savamale povredio zakon na štetu javnog interesa“. Tužilaštvo traži da se poništi rešenje Poverenika uz obrazloženje da je taj podatak službena tajna.

Po Šabićevim rečima službena tajna na koju se poziva tužilaštvo je „mrtva odredba“ jer je u međuvremenu donet Zakon o tajnosti podataka o ličnosti koji je detaljno propisao koji dokument može da nosi koji stepen tajnosti.

„Uostalom, rešenje se izričito odnosi na profesionalnu biografiju, a naloženo je da se zaštite lični podaci, kao i svi drugi podaci koji nemaju veze sa obavljanjem dužnosti“, kaže Šabić.

Tužilštvo ima pravo da traži poništaj akta bilo kog državnog organa uz uslov da je tim aktom povređen zakon na štetu javnog interesa, navodi Poverenik.

„Tu se otvaraju pitanja koji je zakon Poverenik povredio i koji je javni interes ugrožen. Republički javni tužilac pokrenuo je 30 ovakvih prijava protiv Poverenika od toga je 19 podneto u poslednjih godinu dana. Ne znam da je bilo koji drugi organ tužen. Ne verujem da je Poverenik jedini organ koji krši zakon i ugrožava javni interes“, kaže Šabić.

S druge strane, brojna druga rešenja koja je Šabić doneo u vezi sa ovim slučajem tužilaštvo ne izvršava, niti plaća izrečene kazne.

Šabić je u poslednjih godinu dana izrekao više rešenja u korist građana i novinara kojima su državni organi odbijali da dostave informacije u vezi sa slučajem noćnog rušenja u Savamali.

Poverenik je kritikovao nadležno Više javno tužilaštvo i izrekao novčane kazne od ukupno 800.000 dinara, a naposletku se obratio vladi tražeći da obezbedi dostavljanje traženih informacija.

Do danas tužilaštvo nije odgovorilo pod kojim je brojem zaveden slučaj Savamala, da li je podnelo krivične prijave protiv ovlašćenih lica u MUP-u zbog nepostupanja po nalozima tužilaštva, kаo i dа li je o nepostupаnju obаvestilo nаdležne orgаne.

Comments are closed.