Poverenik: Tužilaštvo da dostavi KRIK-u izveštaj o Savamali

Poverenik: Tužilaštvo da dostavi KRIK-u izveštaj o Savamali

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić naložio je Prvom osnovnom tužilaštvu da dostavi KRIK-u izveštaj u vezi sa slučajem Savamala.

Piše: Bojana Pavlović

Izveštaj koji je o slučaju sačinila policija Više javno tužilaštvo je početkom jula prosledilo je Prvom osnovnom proglašavajući se nenadležnim za slučaj. Novinari KRIK-a tražili su izveštaj, ali je Prvo osnovno tužilaštvo odbilo da ga dostavi jer bi to moglo da ugrozi vođenje postupka.

Poverenik je postupajući po žalbi novinara ocenio da ovo obrazloženje tužilaštva nije dovoljno.

„To da će informacije biti eventualno korišćenje u daljem postupku, odnosno da će biti predmet ocene i osnov za preduzimanje radnji javnog tužioca nije samo po sebi smetnja da se te informacije učine dostupne javnosti“, napisao je Šabić.

Tužilaštvo je po njegovom mišljenju dužno da dokaže da bi objavljivanje ovih podataka omelo postupak.

Treba imati u vidu, navodi se dalje u rešenje Poverenika, da se rušenje objekata u Hercegovačkoj dogodilo u aprilu prošle godine, a da predistražni postupak još uvek nije okončan, iako bi po zakonu morao biti.

„Prvo osnovno javno tužilaštvo nije pružilo nijedan dokaz u prilog tome da bi pristup javnosti traženim informacijama ugrozio tok postupka, a istovremeno brojne činjenice potvrđuju i potenciraju opravdani interes javnosti. O tome svedoče i brojni medijski tekstovi, pa čak i javni protesti građana“, navodi se dalje.

Poverenik navodi  da interes javnosti dodatno pojačava izveštaj koji je o događaju sastavio Zaštitnik građana u kome je utvrdio ozbiljne propuste u postupanju policije.

Podsetimo, objekti u privatnom vlasništvu srušeni su u izbornoj noći u aprilu prošle godine. Osobe maskirane fantomkama koje su učestvovale u rušenju vezivale su građane koji su se zatekli na licu mesta, legitimisali ih i oduzimali im telefone.

Građani su zvali policiju koja je odbila da izađe na teren. Tadašnji Zaštitnik građana Saša Janković obavio je kontrolu rada policije i utvrdio da je policija imala naređenje da ne postupa.

Vlast u Beogradu negirala je da je imala bilo kakve veze sa događajem, međutim, tadašnji premijer Aleksandar Vučić rekao je da su za rušenje odgovorni čelnici gradske vlasti.

Nadležni već godinu dana odbijaju da javnosti daju informacije u vezi sa slučajem.

Pročitajte sve vesti u  vezi sa rušenjem u Savamali

Comments are closed.