Poverenik tražio ocenu ustavnosti zakona o odbrani i BIA

Poverenik tražio ocenu ustavnosti zakona o odbrani i BIA

Rodoljub Šabić (foto: KRIK)

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić zatražio je od Ustavnog suda da oceni da li su određene odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) i Zakona o odbrani u skladu sa Ustavom. Ministarstvo odbrane ocenilo je takav zahtev Poverenika kao politički i istaklo da tajnost podataka štite bezbednost države i građana.

Piše: Bojana Pavlović

Šabić u saopštenju navodi da, posle izmena koje su doneli novi zakoni, vojska i BIA više nisu u obavezi da poštuju odredbe Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja, kao ni Zakona o tajnosti podataka.

Po novom zakonu, na predlog Ministarstva odbrane, Vlada može da odluči da se „pojedini podaci ne mogu učiniti dostupnim javnosti“.

Šabić navodi i da su pojedini članovi novog zakona suprotni Ustavu koji nalaže da je vojska pod demokratskom i civilnom kontrolom.

„To otvara mogućnost da se prava javnosti ograničavaju, čak i isključuju i mimo kriterijuma i uslova utvrđenih Zakonom o slobodnom pristupu informacijama i Zakonom o tajnosti podataka“, piše u saopštenju.

U saopštenju piše i da je odredba novog zakona da se dokumenta BIA klasifikuju po vrsti, a ne po sadržini, suprotna pomenutim zakonima što nije u skladu sa Ustavom.

Član Zakona o BIA kojim se uređuje obrada podataka o ličnosti tokom bezbednosne provere predviđa da direktor agencije uređuje obradu podataka. To je, prema mišljenju Poverenika, takođe suprotno Ustavu koji propisuje da se takva obrada mora urediti zakonom.

Ministarstvo odbrane reagovalo je na ovo saopštenje Poverenika tvrdeći da je neistina da novi zakon stavlja vojsku van sistema pristupa informacijama od javnog značaja, navodeći da su „u svim armijama sveta definisani podaci i informacije koje se ne mogu davati na uvid javnosti“.

U saopštenju, ministarstvo je istaklo da se izmenama zakona štite tajni vojni podaci, a time i bezbednost države i svih njenih građana.

„Današnje saopštenje Poverenika, nažalost je još jedna potvrda, da u potrazi za publicitetom i svojom političkom karijerom, on ne može da prestane da komunicira sa Ministarstvom odbrane putem medija, niti da se uzdrži od političkih ocena“, piše u saopštenju.

Comments are closed.