Potvrđena optužnica protiv Belivuka za još dva ubistva

Potvrđena optužnica protiv Belivuka za još dva ubistva

Goran Mihajlović (levo) Nikola Mitić (desno) foto: privatna arhiva/nestali srbija

Optužnica protiv Veljka Belivuka i njegove grupe za ubistva Gorana Mihajlovića i Nikole Mitića potvrđena je krajem prošle nedelje, saopštio je danas Viši sud u Beogradu. Belivukova grupa tako je sada optužena za sedam ubistava u Srbiji. 

Piše: Milica Vojinović

Sud je potvrdio optužnicu podignutu sredinom aprila, tako da se sada Belivuk i njegovi saradnici terete za ukupno sedam ubistava.

Grupa je u avgustu prošle godine optužena za pet likvidacija, a tužilaštvo je kasnije uspelo da pronađe dokaze za još dva ubistva – Gorana Mihajlovića u aprilu 2019. i Nikole Mitića u avgustu 2020. godine.

Ubistvo Mihajlovića tužilaštvo je rasvetlilo uz pomoć optuženog člana Belivukove grupe Nikole Spasojevića koji je priznao krivicu i otkrio detalje ovog zločina u zamenu za manju kaznu.

On je ispričao da su članovi grupe Mihajlovića namamili da se sastane sa njima, a zatim ga odveli u kuću u Ritopeku gde su ga mučili i otrovali. Njegovo telo prevezli su u Staru Pazovu, tamo ga zapalili i ostatke bacili u Dunav sa Pupinovog mosta, tvrdi tužilaštvo.

Osim Spasojevićevog svedočenja, tužilaštvo kao dokaz ima i fotografije otetog Mihajlovića koje su pravili kriminalci i zatim razmenjivali preko aplikacije za bezbednu komunikaciju „skaj“. Ove poruke srpsko tužilaštvo dobilo je od kolega iz Francuske.

Nikolu Mitića ubili su više od godinu dana nakon Mihajlovića i to jer su sumnjali da ih prati, tvrdi tužilaštvo. Oteli su ga navodno na Dedinju pred velikim brojem ljudi, izveli iz automobila, vezali i ubacili u svoja kola.

Mitića su najpre držali u prostorijama na stadionu, gde su ga tukli i ispitivali, zahtevajući da im kaže ko ga je poslao da ih prati kao i šifru telefona sa „skaj“ aplikacijom, a potom su ga odvezli u Ritopek gde su ga brutalno ubili, piše u optužnici. Tužilaštvo navodi i da su njegovo telo samleli u mašini za mlevenje mesa i bacili u Dunav.

Belivukova grupa je, kako je ranije utvrdilo tužilaštvo, na sličan način ubila i Lazara Vukićevića, Gorana Veličkovića zvanog Goksi, Aleksandra Gligorijevića zvanog Puke, Zorana Radojevića i Milana Ljepoju. Motiv za ove likvidacije uglavnom je pripadnost suparničkoj grupi. 

Suđenje Belivuku i ostalima još nije počelo – prvo je odlagano zbog toga što je sudija mesecima bila na bolovanju, a posednja dva ročišta nisu se održala jer neki od optuženih nisu imali advokata.

Više pročitajte ovde

Comments are closed.