Potvrđena optužnica zbog ranjavanja Predraga Rankovića Peconija

Potvrđena optužnica zbog ranjavanja Predraga Rankovića Peconija

Viši sud u Beogradu potvrdio je u ponedeljak optužnicu protiv Željka Rutovića i Neđeljka Mumina za nanošenje teških telesnih povreda Predragu Rankoviću Peconiju u martu prošle godine.

Piše: Milica Vojinović

Posle pucnjave u beogradskom hotelu „Prag“ u martu prošle godine kada je Ranković ranjen, Rutović i Mamin bili su osumnjičeni za pokušaj ubistva.

Optužnicom koju je potvrdio Viši sud njima se stavlja na teret nanošenje teških telesnih povreda, nasilničko ponašanje i nedozvoljeno nošenje oružja.

Mumin je trenutno u zatvoru, dok je Rutović u bekstvu. Za njim je Viši sud nakon pucnjave raspisao međunarodnu poternicu.

Ranković i Rutović, iako danas biznismeni, poznati su po svojim ranijim vezama sa kriminalom.

Ranković je devedesetih godina bio deo surčinskog kriminalnog klana koji je predvodio Ljubiša Buha Čume, piše u Beloj knjizi organizovanog kriminala MUP-a. Hapšen je u policijskoj akciji „Sablja“ nakon ubistva premijera Zorana Đinđića kada je u pritvoru proveo tri meseca.

Bio je optužen zbog utaje višemilionskog poreza u svojoj firmi koja se bavila igrama na sreću i držala poker aparate, ali je postupak nakon osam godina trajanja zastareo.

Danas je zvanično vlasnik samo firme „Fantasy sweet“ koja se bavi proizvodnjom slatkiša, ali nezvanično ima veliki broj kompanija u Srbiji koje se ne vode na njegovo ime, a koje kontroliše preko kompanije „Invej“. Vlasnik „Inveja“ je Srđan Sredojević, Rankovićev šurak. Ranković je vlasnik televizije „Happy“, ali je u privrednom registru navedeno ime druge osobe.

Željko Rutović devedesetih je, prema Beloj knjizi, bio član zvezdarske grupe koju je vodio Sredoje Šljukić zvani Šljuka, a koja je bila poznata po nasilnim delima – razbojništvima, iznudama, reketiranju, ubistvima, kao i po obračunima sa drugim grupama. Švercovali su, kao i surčinski klan, naftu i drogu.

Rutović je učestvovao u snimanju dokumentarnog filma o kriminalcima „Vidimo se u čitulji“ gde je pričao o svojoj saradnji sa osobama iz ukrajinskog podzemlja.

On je, kao i Ranković, u ugostiteljskom poslu. Na njegovo ime ne vodi se nijedna firma u Srbiji, ali njegov brat poseduje poznate hotele i restorane. Ime Rankovićevog brata spominjalo se u vezi sa problematičnim privatizacijama hotela „Splendid“ u Beogradu, kao i ugostiteljskog lanca „Tri grozda“ u čijem su vlasništvu bili čuveni beogradski restorani – „Grgeč“, „Grčka kraljica“ i „Dva jelena“.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *