Potvrđena optužnica protiv Veljka Belivuka

Potvrđena optužnica protiv Veljka Belivuka

Viši sud u Beogradu potvrdio je prošle nedelje optužnicu protiv Veljka Belivuka i još dve osobe jer su pomogli u ubistvu Vlastimira Miloševića krajem januara ove godine. Belivuk je prvobitno bio sumnjičen kao Miloševićev ubica.

Piše: Milica Vojinović

Telo Vlastimira Miloševića policija je pronašla na tramvajskim šinama u centru Beograda krajem januara ove godine. Belivuk je početkom februara uhapšen pod sumnjom da je ubio Miloševića, ali je nakon šest meseci optužen za pomaganje u ubistvu.

Sa njim su optuženi Marko Miljković i Mirko Kojić, takođe za pomaganje. U optužnici se navodi da je nepoznati ubica Miloševiću iz neposredne blizine ispalio šest hitaca u glavu.

Belivuk i Miljković su u pritvoru od hapšenja, dok je Kojić u bekstvu.

Belivuk je jedan od najbližih saradnika ubijenog kriminalca i vođe navijačke grupe „Janjičari“ Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi.

Ovo nije prvi put da je Belivuku ublaženo krivično delo. On je 2008. godine bio optužen za pokušaj ubistva ispred splava „BlayWatch“ gde je radio kao šef obezbeđenja. Belivuk je bio optužen za teško ubistvo u pokušaju, ali je nakon sedam godina optužnica izmenjena – umesto pokušaja ubistva, Belivuku se na teret stavljalo nanošenje teških telesnih povreda. Osuđen je na pet i po meseci zatvora.

Šira javnost je za njega čula nakon prebijanja članova obezbeđenja direktora kluba Partizan Miloša Vazure.

Snimak na kome se vide Belivuk i još jedan član grupe Darko Ristić kako brutalno udaraju i šutiraju čoveka na parkingu ispred stadiona Partizana potresao je javnost naročito pošto danima nakon događaja niko za to nije uhapšen. Stanković tada nije ni optužen, iako se vidi na snimku.

Belivuk je  potpisao sporazum sa tužilaštvom i osuđen je na godinu dana kućnog zatvora, ali je u vreme kada se dogodilo ubistvo Miloševića i dalje bio na slobodi.

Stanković, iako je bio osuđen da je rukovodio prodajom droge, nikada nije odležao kaznu. Viši sud mu je čak 12 puta odložio odlazak u zatvor zbog navodnih zdravstvenih tegoba, otkrio je KRIK. On se istovremeno pojavljivao na utakmicama i učestvovao u tučama.

Nakon Stankovićevog ubistva u oktobru prošle godine, Belivuk je preuzeo vođstvo nad huliganskom grupom.

Više o ekipi Saleta Mutavog pročitaje u posebnom tekstu.

Comments are closed.