Potvrđena optužnica protiv policajke koja je bila u kolima sa članom kavačkog klana

Potvrđena optužnica protiv policajke koja je bila u kolima sa članom kavačkog klana

Ubijeni Davorin Baltić

Viši sud u Beogradu potvrdio je početkom ovog meseca optužnicu protiv policajke Marije Nikolić koja je bila u kolima sa članom kavačkog klana Davorinom Baltićem kada je ubijen. Ona je optužena za nedozvoljeno nošenje oružja.

Piše: Milica Vojinović

Nikolić je krivičnom prijavom policije prvobitno bila sumnjičena za ometanje pravde kako su nakon ubistva Baltića iz MUP-a naveli za N1. Ona je pištolj marke „glok“ iznela iz garaže i bacila u kontejner u susednoj ulici.

Optužnicom joj se, međutim, na teret stavlja nedozvoljeno nošenje oružja.

Nikolić, koja je bila zaposlena u Policijskoj stanici Vračar, bila je na dužnosti u trenutku ubistva. Ona je kasnije suspendovana.

Davorin Baltić ubijen je početkom januara u Ulici Internacionalnih brigada u beogradskom naselju Vračar kada je napadač u njega pucano iz vatrenog oružja.

Policija je krajem prošlog meseca saopštila da je otkrila osumnjičenog za Baltićevo ubistvo i da je za njim raspisana međunarodna poternica.

Ubijeni Baltić dovođen je u vezu sa kavačkim klanom, a prvi rezultati istrage ukazali su na nastavak obračuna crnogorskih kriminalnih klanova.

„Sve ukаzuje dа je reč o obrаčunu kriminаlnih grupа. Bilo je i rаnije povezаnih slučаjevа kаdа je reč o obrаčunu kriminаlnih grupа u regionu“, rekаo je ubrzo nakon ubistva direktor policije Vladimir Rebić za RTS.

Nakon Baltićevog ubistva, crnogorske „Vijesti“, pozivajući se na policijske podatke, pisale da je on visokopozicionirani član kavačkog člana, na čijem čelu su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer. U maju prošle godine Specijalno tužilaštvo u Crnoj Gori podiglo je optužnicu protiv članova kavačkog klana, ali se Baltićevo ime ne pominje u njoj.

Kavački klan dobio je naziv po mestu Kavači u Kotoru, a bavi se iznudama, zelenašenjem, ali i švercom droge. U istom gradu postoji i škaljarski klan.

Ove dve kriminalne grupe su, prema pisanju medija, u sukobu od 2014. kada je u Valensiji nestalo oko 200 kilograma kokaina koji je navodno pripadao kavačkom klanu.

U junu ove godine u beogradskom restoranu „Durmitor“ uhapšeno je 10 osoba zbog nedozvoljene proizvodnje, nošenja i trgovine oružjem i eksplozivnim materijama, koji se dovode u vezi sa škaljarskim klanom.

 Postupak u ovom slučaju je u toku, a u optužnici su se našla trojica uhapšenih u „Durmitoru“.

U ratu dva klana ubijeno je više osoba na obe strane, a detalje možete pogledati u „Crnoj knjizi“ – bazi kriminalnih ubistava.

Comments are closed.